Реклама / Ads
64| 5910 |10.11.2012 НОВИНИ

Митрополит Кирил избран за наместник-председател на църквата

.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил Източник: Интернет
Днес на извънредно заседание на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква.
 

Другият кандидат бе Сливенският митрополит Йоанкий. Заседанието започна в 10 часа и беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий. От заседанието отсъстваха единствено митрополитите зад граница Йосиф и Симеон.

7 от 12-те архиереи, участвали в заседанието на Светия Синод на БПЦ, са подкрепили митрополит Кирил, обяви самият той след края на заседанието: "По божия милост и с молитвите към Пресвета Богородица смятам, че ми се възлага това не леко служение. Както досега, ще се старая да изпълнявам добросъвестно и с послушание".

Сега няма основание за свикването на църковно-народен събор, каза митрополит Кирил, попитан дали е възможно да има такъв събор, за да се вземе решение за намаляване на необходимата възраст на кандидатите за патриарх. "В устава е записано, че такъв събор се свиква само от патриарх".

Запитан дали е готов за патриарх, тъй като патриарх Максим навремето също е заемал този пост, митрополит Кирил каза: "Никой не може да каже, че е готов за патриарх, защото осъзнаваме своята немощ. Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия синод".

Митрополит Кирил беше попитан и как ще работи с митрополит Николай. Отговорът му беше: "Нормално, както досега. Кой как се държи си е негов въпрос, негов проблем. Аз няма да отговарям по същия начин".

За Пловдивския митрополит Николай не бил гласувал никой от архиереите. Той не дочака края на заседанието и си тръгна видимо ядосан, като само пожела на наместник-председателя "Господ да му помага". 

Наместник-председателят на Българската православна църква ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Това трябва да стане не по-късно от март месец. Седмица преди събора, Светият Синод трябва да номинира трима митрополити, от които съборът да избере новия патриарх. За момента според сега действащия устав на БПЦ за патриарх може да бъде избран митрополит с най-малко 5-годишен стаж, навършил 50-годишна възраст.

Бившият шеф на Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет богословът Иван Желев заяви преди заседанието, че изборът на отделен управляващ Софийска епархия плаши свещениците за това, че тук става дума за реваншизъм. Според него Николай сега ще си отмъсти на ония, които се зарадваха, когато беше избран за Пловдивски митрополит, и напусна Софийска епархия.

Той посочи, че има тлеещо огнище на разкол и задкулисни игри при избора на Софийски митрополит. Един митрополит влиза при друг и го убеждава, както обикновено става на четири очи, каза той.

Според професора, ако разколниците се регистрират като друга православна църква в България, тя ще стане убежище на хора, които нарушават устава на БПЦ. Професор Желев обаче изказа съмнение отцепниците действително да са направили постъпки за регистрация в съда. Според него изказването на разколниците цели просто привличане на внимание, защото досега те са имали възможност да се регистрират като вероизповедание.

Проф. Иван Желев припомни, че хората в алтернативния синод са обяснявали, че не харесват дядо Максим и затова не се връщат в Лоното на църквата. Сега, когато патриархът си отиде, естествено беше те да се влеят в единството на църквата, подчерта той.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6055 |08.11.2012 Заплашват Кирил Рашков с трона му . 27| 5439 |07.11.2012 Б. Димитров брани скъпите коли на митрополитите . 3| 8216 |10.10.2012 Кирил Рашков-внук - окончателно в затвора за 2 години! . 16| 6509 |25.09.2012 Кирил Йорданов пострада тежко след падане с мотор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads