Реклама / Ads
47| 6347 |11.02.2012 НОВИНИ

Митрополит Натанаил спретна двудневен пир в Гоце Делчев

.
Mитрополит Натанаил
След като митрополит Натанаил извика свещениците на изнесено заседание в купения от него преди няколко месеца хотел “Неврокоп” в Гоце Делчев, храмовете в Неврокопска епархия останаха без служители в продължение на два дни.
 

В сряда над 120 попове пристигнаха с личните си автомобили и се изсипаха в центъра на Гоце Делчев. Колите им задръстиха паркинга зад хотела и улицата пред него и ги блокираха за повече от 24 часа, разказва в. „Струма“.

Срещу лични карта всички свещеници бяха настанени по двойки в стаите на “Неврокоп”. Веднага след като си оставили багажа, отците били събрани в конферентната зала на хотела и помолени да си изключат мобилните телефони.В този режим апаратите им останаха до обяда на следващия ден, когато заседанието приключило.

 

На сбирката Натанаил ги запознал с оперативните програми, по които храмовете могат да кандидатстват за реставрации и ремонти. Митрополитът ги призовал да намерят млади хора, запознати с технологията на изработване на проекти и защитата им. Обещал им и увеличение на заплатите, които в момента са около 270 лв.

 

Същинската част на заседанието била в четвъртък, когато митрополитът произнесъл за пръв път думата “досиета”. В краткото си слово той оправдал всички доносничели на службите с мотива “такова беше времето”. Натанаил поискал да чуе тет-а-тет доводите на свещениците от Сандански и Банско, които преди няколко седмици с декларация му поискаха оставката от митрополитския пост. На заседанието присъствали няколко от подписалите декларацията, но никой от тях не пожелал да вземе думата. Също така безсловесно било изслушано и обръщението, прочетено от благоевградския свещеник отец Андон Шавулев.

 

Документът призовавал да се спре отварянето на досиетата на клира, защото процесът неминуемо ще доведе до нов разкол, какъвто вече имаше през първото десетилетие на века. За обръщението не са търсени подписите на свещениците от Неврокопска епархия, присъствали на сбирката. То ще бъде изпратено в Светия синод, който на 15 февруари е насрочил заседание, на което трябва да изготви официалното си становище във връзка с отворените досиета на 11 от 15-те български митрополити.

 

Единственото време, в което свещениците могли да се отпуснат и да се отърсят от разговори за досиета, доноси, агенти, безпаричие и проекти, била вечерята в сряда. За да се чувстват хората му комфортно, Натанаил разпоредил да им отцепят две трети от ресторанта и там да им подредят маси, близки една до друга. След ракията със салата духовниците яли пилешко с ориз. Разходите на свещениците по пребиваването им в хотел “Неврокоп” са за сметка на митрополията, която по документи е негов собственик. От джоба си духовниците платили само бензина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6527 |27.01.2012 Митрополити с досиета бранят правото си да са в Синода . 37| 6522 |26.01.2012 Дядо Натанаил гушнал хотел за 1.3 млн. лева . 15| 5194 |24.01.2012 Президентът спретна с укази своя кабинет . 153| 8468 |17.01.2012 Комисията освети 11 митрополити, донасяли на ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads