Реклама / Ads
Frognews
43| 5020 |12.11.2012

Митрополит Николай даде обет за 40-дневно мълчание

.
С писмо до Светия Синод Пловдивският митрополит Николай обяви официално позицията си по избора на наместник-председател на БПЦ и намерение за 40-дневно мълчание. Това съобщиха от канцеларията на митрополията в Пловдив.

„Факт е, че според член 63, ал. 2 на Устава на нашата Църква, Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове. Това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, а именно, че гласуването в Светия Синод е винаги и само явно. Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия Синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина – по телефон или писмено. Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Никой митрополит не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия Синод имат тайни помежду си. Такова виждане аз не мога да споделя”, заявява митрополит Николай.

Посочването на Устава е в контекста на избора на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква на заседание на Светия синод. Той бе избран при тайно гласуване в събота, на което не присъстваха всички членове на Светия синод. Веднага след избора на Кирил в събота Николай бе лаконичен: „Това е тежък кръст. Бог да му е на помощ. Ни най-малко не съм обиден”.

В писмото си от днес продължава така: „После, ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополита (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа. Ще се съгласите, че подобна трактовка противоречи и на буквата на Устава, и на духа на Светите канони, и на обществения разум”.

„Не исках да излагам тези съображения на заседанието ни от 10.11.2012 г., за да не възникнат пререкания, които биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим. Проблемът, за жалост не беше убегнал на наблюдателните медии. Попитан за мнението ми, аз не можех да го скрия. Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус. За да не се създава излишен шум и впечатление – да пази Бог – за разнобой”.

„В петък, пред все още отворения ковчег на Негово Светейшество Патриарх Максим си позволих да кажа, че поне колкото се отнася до мен, винаги, когато имам въпрос, ще се обръщам към нашия блаженопочинал отец и учител и ще се опитвам да отгатна как той би постъпил в дадената ситуация. Абсолютно съм убеден, че в дни като сегашните, Негово Светейшество Патриарх Максим първо би спазил 40-дневния срок на молитвено мълчание в памет на покойника. Изпълнен с благоговение и дълбока почит към Негово Светейшество, аз лично бих искал да прекарам следващите 40 дни на траур за Църквата ни, в молитва и размисъл, както е редно и както повелява християнската ми съвест. Надявам се, че тази проява на уважение към паметта на обичния наш Патриарх няма да бъде възприета като проява на неуважение към почитаемия Свети Синод и моля, ако Светият Синод реши да се събира през следващите 40 дни, отсъствието ми да бъде извинено”, заключва митрополит Николай.

Междувременно стана ясно, че Светият Синод ще заседава на 14 ноември от 10.00 часа, на което ще започне обсъждането на подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Митрополит Кирил: Самият аз не бих издигнал кандидатурата си 21| 4782 |12.11.2012 . Митрополит Николай: Изборът на Кирил е в разрез с устава 84| 5815 |11.11.2012 . АФП: Митрополит с вкус към лукса замени Максим 12| 4562 |11.11.2012 . Митрополит Кирил избран за наместник-председател на църквата 64| 4992 |10.11.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ