Реклама / Ads
11| 5694 |30.06.2010 НОВИНИ

Мюфтии искат жените със забрадки в паспорта

.
Мюфтийството ще прати писмо до парламента с искане да се променят текстове в наредбата.
 

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поиска мюсюлманките да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си, каквото е изискването на закона за документите за самоличност, съобщава вестник Труд. Дъбов е изпратил молба с искането си до Областната дирекция на МВР. Според него изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, тъй като мюсюлманките могат да разголват само лицето и ръцете до китките.

“По този въпрос сме подали молба до полицията още на 8 април, но наскоро получихме отговор, в който се казва, че не може да бъде разрешено да се снимат със забрадки, тъй като има специална наредба, която указва на снимката да се виждат ушите и част от косата отпред”, каза Дъбов. “Досега мюсюлманки са се снимали и не е имало никакви проблеми”, каза шефът на полицията в Смолян Красимир Хаджихристев. Тази седмица мюфтийството ще прати писмо до парламента с искане да се променят текстове в наредбата. Подобни писма вече имало и до МВР.

Мюфтията призна, че има мюсюлманки от Смолянско, които и след изтичане на документите им за самоличност не отиват да си вадят нови, тъй като чакат да видят дали ще им разрешат да се снимат забрадени. В Районното мюфтийство постоянно звънели жени от региона и питали дали ще нарушат канона, ако се снимат по изискванията за биометричните данни. “Казали сме им да изчакат. Надявам се този въпрос да се разреши в полза на жените, изповядващи мюсюлманската религия, защото това не противоречи на българското законодателство”, казва Дъбов. По негова информация в другите европейски държави такъв проблем не съществувал.

“Исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъда изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата”, каза комисар Хаджихристев
. Той обясни, че имами от Смолян и Мадан настояват за промените, но недоумяваше защо духовните водачи са се решили на такива действия, след като обикновените хора досега не са недоволствали срещу фотографирането. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6255 |29.06.2010 "Инкасатор" в енергетиката искат сините . 5| 7584 |29.06.2010 Забулени жени на личните карти искат мюфтии . 3| 5173 |22.06.2010 Авери на Черния Красьо искат шефски места . 2| 4833 |21.06.2010 По-високи осигуровки за военните искат синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads