Реклама / Ads
2| 5491 |11.05.2011 НОВИНИ

Мюфтия и поп в подкрепа на Хасан Азис; три прокурори срещу него

.
Хасан Азис
В Софийския районен съд при започването на делото “Водното огледало” дойдоха, за да подкрепят градоначалника на Кърджали Хасан Азис , районният мюфтия, местният поп и около 100 поддръжници.
 

Около сградата на съда бе същинска блокада от коли с кърджалийска регистрация, а на влизане в съда се чакаше повече от 20 минути, заради извилата се опашка от желаещи да дирят правосъдие. Точно в 10 часа най-голямата зала на съда, т.нар киносалон, бе препълнен от хора, дошли да изразят морална подкрепа за Азис.

Близо до градоначалника, който ще отговаря за повдигнато обвинение за опит за измама при отчуждаването на имот в рамките на съоръжението “Водно огледало”, стояха мюфтията Бейхан Мехмед и отец Петър, както и защитникът на Азис – Борислав Българинов – бивш депутат от БНС. От другата страна на залата пък стояха трима прокурори, ангажирани с делото, което така и не тръгна.

Причината – кметът на Кърджали не бе получил в законовия срок препис от обвинителния акт срещу него, тъй като се оказало, че Азис не живее на адреса, посочен от самия него на прокуратурата. Прокурорът от специализираното звено във Върховната касационна прокуратурата Пламен Георгиев обясни, че с колегите му са установили, че Азис не е живеел на този адрес, още когато им го е съобщил. “Ако не може да се намери кметът на Кърджали, представям си някои други как могат да бъдат намерени”, каза след заседанието Азис.

На делото се яви и юрисконсулт от регионалното министерство, който искаше да предяви иск за 8 млн. лв. срещу Азис за претърпени щети, но юристът на ведомството така и не можа да обясни за какво е искът, тъй като Азис е на подсъдимата скамейка заради опит за измама, която обаче не се е състояла. Затова и съдът прие, че искът се разминава с обвинителния акт и ще затрудни делото, поради което не го прие.

Делото трябваше да започне по съкратената процедура, но защитникът на Азис не беше подготвен, затова на следващата дата процесът ще започне по общия ред.

След близо 10- минутното заседание прокурорът Пламен Георгиев заяви, че не смята присъствието на толкова много хора за натиск, тъй като процесът е публичен и всичко преминало “цивилизовано”. Самият Азис посочи, че хората сами са решили да дойдат и са платили по 10 лева за билет. Районният мюфтия Мехмед обаче обясни, че именно кметът е шофирал донякъде автобуса, с който дошли за “морална подкрепа”. “Той направи много за Кърджали, така че ние го уважаваме като мениджър”, заяви религиозният ръководител и декларира, че ако трябва щели да идват всеки път до София, когато се гледа делото. По думите му кметът бил проверяван повече от “150 пъти”, но съдът щял да прецени дали е виновен.

“Никой кмет в България, нито в ЕС не сяда да прави оценки, независимо, че има съответното свидетелство за лицензиран оценител”, коментира обвинението градоначалникът и допълни, че според него няма и заблуда.

По-рано днес пред БНТ Хасан Азис заяви, че делото е политическо, защото започва малко преди изборите. Прокурор Пламен Георгиев обаче категорично отхвърли тази теза. Георгиев обясни, че делото е внесено от преди повече от половин година, но е имало спор дали то да се гледа в София или в Кърджали.

Хидротехническото съоръжение “Водно огледало” беше построено преди две години за над 70 милиона лева. Според обвинителите близо девет пъти е скочила цената му за пет години. Кметът Хасан Азис се изправя пред съда затова, че е опитал да измами двама министри – Асен Гагаузов, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството, и Пламен Орешарски, тогава министър на финансите, относно цената на част от имота. Цената попада в реализацията на обект „Укрепване бреговете на река Арда”, т.нар. “Водно огледало”.

Оценката на парцела, извършена от лицензиран оценител, е близо10 пъти по-висока от реалната цена. Установената действителна цена на имота е 846 200 лв., а сочената от обвиняемия – 8 940 960 лв. Разликата от 8 094 760 лв. би била причинената на двете министерства вреда. Опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини, смятат от прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4713 |27.04.2011 Условна присъда за ексмюфтия купувал гласове за ДПС . 9| 5243 |26.04.2011 Пирински: Подкрепа за Кунева, но не и на първи тур . 28| 6044 |13.02.2011 „Галъп”: Скандалът със СРС-та изяде 6% от подкрепата към премиера . 5| 5614 |12.02.2011 Мустафа Хаджи преизбран за главен мюфтия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads