Реклама / Ads
4| 4170 |09.12.2015 НОВИНИ

Мюфтийството даде рамо на църквата за "Ал. Невски"

.
Мустафа Хаджи
В писмо до патриарх Неофит главният мюфтия Мустафа Хаджи изразява подкрепата си за храм-паметник "Свети Александър Невски", съобщава Главното мюфтийство на сайта си. В писмото си главният мюфтия подчертава, че е изконно правото на Българската православна църква (БПЦ) над собствеността на патриаршеската катедрала.
 
Вчера върховният административен съд (ВАС) заседава по делото срещу възстановената собственост на "Св. Александър Невски". Делото е образувана по жалба на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне на патриаршеския храм на БПЦ – Българска патриаршия.

Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври и затова на 8 декември Светият синод връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки.

Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Светия Синод позиция, че храм-паметник "Св. Александър Невски" е символ на автокефалията на БПЦ – Българска патриаршия и с прехвърлянето на правото на собственост на църквата се осигурява правото на вероизповедание, от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки, се казва в писмото на главния мюфтия.
 
"Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание", завършва главният мюфтия и пожелава здраве и благоденствие на патриарх Неофит.

Вчера адвокатите на синода заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че при решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. По думите му Велико народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ, и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4589 |09.12.2015 Борисов-2 развърза кесия за образование-даде нови 10,7 млн. лв. . 8| 8296 |07.12.2015 Само във Фрог: „Ал. Невски” даден на църквата заради измами с европари? . 2| 4091 |07.12.2015 ВАС даде ход на делото за собственост на храм "Св. Александър Невски" . 3| 5100 |07.12.2015 Камбаните на софийските храмове бият тревожно между 9 и 9,30

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads