Реклама / Ads
3| 5839 |25.03.2013 НОВИНИ

Мюфтийството в Кюстендил претендира за земя, паметникът на Ильо Войвода - застрашен

.
Жители на Кюстендил въстават срещу претенциите към имот на мюфтийството в града. От там настояват за земя, за която твърдят, че преди години е била вакъфски имот. Спорът обаче придобива патриотично-национален оттенък, тъй като на въпросното място сега се намира паметникът на освободителя на града Ильо Войвода.
 

“Тук сме, за да се противопоставим на провокативните цели на мюфтийството”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов и допълни: “Този паметник е поставен преди повече от 40 години, а градинката съществува над 100 години. Защо точно сега се сетиха? Това е една много сериозна провокация. Зад паметника се намира и къщата-музей на освободителя на Кюстендил. Ние твърдо заявяваме, че ще браним интересите на града и кюстендилските граждани. В случая се търси излишно напрежение”, подчерта Паунов.

“Площта, която от мюфтийството искат, е над 100 квадрата. Но те проявяват претенции и към други места в града, където твърдят, че имало джамии. Нека да са наясно, че ако 500 години сме били под робство, сега не сме и че вакъфските имоти, които някога са били нечия собственост, сега не са, а са държавна”, заявиха протестиращи.

От ВМРО допълниха, че поставят пост, денонощна стража, която ще бди, за да не бъде поруган паметникът. “Кюстендилци се гордеят с паметника и са категорични, че няма да допуснат оскверняването на паметника.”

По телефона адвокатът на мюфтийството Красимир Руев заяви: “Документът за собственост е нотариален акт от 1935 г. Що се отнася до това защо чак сега се предявяват претенции за тази собственост, трябва да знаете, че в продължение на десетилетия много документи са били загубени и умишлено унищожени. Документът за собственост ми бе предоставен от Главно мюфтийство. Ще призовем като свидетели хора, които помнят, че на мястото е имало джамия.

На първо място се претендира терен, който се намира на 60-70 метра от паметника. Проблем на собствениците е да се споразумеят с общината за някаква замяна или друга компенсация. Самият факт е, че общината включва емоционални елементи в спора, показва, че те разбират цялостната сериозност на ситуацията”.

След коментара на адвокат Руев кметът на града каза: “Това е 135 години свободна земя. Няма емоционален елемент. Юридическите ни аргументи са изключително сериозни. Да се позоваваш на едни документи от преди сто години, е несериозно. А парламентът ще вземе мерки в бъдеще, сигурен съм, защото посегателството към националните паметници е твърде сериозно”, заяви Петър Паунов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5353 |26.02.2013 Кюстендил обяви бедствено положение . 3| 5700 |30.10.2012 Потрошиха офиса на ГЕРБ в Кюстендил . 37| 6206 |14.05.2012 Б. Борисов се изгъбарка, че БСП купили вота в Кюстендил . 17| 5113 |14.05.2012 Кюстендил с нов общински съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads