Реклама / Ads
36| 5556 |02.04.2012 НОВИНИ

С. Мюмюн: За нас Възродителният процес продължава

.
Сезгин Мюмюн
Делото за Възродителния процес да се преобразува, за да тръгне по същество, искат от от федерация „Справедливост България".
 

Да се възстановят предишните турско-арабски имена на покойниците, освен в случаите, в които техните наследници единодушно не заявят желание това да бъде сторено, предлагат от федерация „Справедливост България", информира news.bg. От там искат да бъдат променени текстовете в Закона за гражданската регистрация, като законодателно бъдат възстановени турските имена на лицата, които към настоящия момент не са го направили.

 

Причини за промените в закона са, че в преходните и заключителни разпоредби все още съществува унизяващата човешкото достойнство практика на молене, където българските граждани следва доброволно да се молят да им бъдат възстановени имената. От федерацията посочват, че в новата ни история българските граждани, чиито имена са били насилствено сменени, имат и български и турски имена.

 

В много случаи пред различни институции те са принудени да доказват, че тези имена са имена на едно и също лице. Това законово изискване според федерацията отново и отново ги връща към онзи тежък момент в живота им, когато са били принудени да си сменят имената.

 

Сезгин Мюмюн от организацията благодари на Иван Костов за декларацията, приета от Народното събрание и осъждаща Възродителния процес. За нас е важно, че Република България иска да се освободи от миналото, от това петно, подчерта той. За нас Възродителният процес продължава, коментира Мюмюн и настоя за законови промени, за да не бъдат принудени жертвите на Възродителния процес да доказват кои са. Който иска, може да си остане с българското име, отбеляза той.

 

От федерацията също така искат делото за т.нар. Възродителен процес да се преобразува, за да тръгне по същество. "Справедливост България" е на мнение, че трябва да се преживее морален катарзис и да се освети истината за Възродителния процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 7540 |28.01.2012 Съдийка: Не очаквам справедлив процес, ако дам Цветанов на Темида . 19| 6070 |11.08.2011 В. Танов: Очаква ни дълъг процес срещу "Лукойл" . 4| 5855 |07.06.2011 Л.Колев: Не съм убиец, жертва съм на скалъпен процес . 47| 5832 |15.03.2011 Изселник съди Главна прокуратура и МВР за възродителния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads