Реклама / Ads
8| 5861 |22.07.2013 НОВИНИ

Младеж се метна пред кола на Министерски съвет

.
Източник: Булфото
Младеж пробва да спре с тялото си движението на автомобил на Министерски съвет, докато колата опитваше да влезе в сградата на институцията. Униформен полицай се намеси и изблъска младия мъж от алеята в зоната на паркинга. Останалите негодуващи граждани обаче все пак успяха за кратко да спрат правителствения автомобил.
 

Протестиращи граждани се събраха днес по обяд пред задния вход на Министерския съвет, откъдето влизат колите на министрите за извънредното заседание на кабинета, на което беше гласувана актуализация на бюджета. Основна причина за негодуванието на събралите е планираното теглене на нов дълг от 1 млрд. лева.

Актуализацията на бюджета бе засегната и от икономисти, подкрепящи появилата се в интернет вследствие на масовите протести „антиправителствена информационна служба”. Става въпрос за сайта NOresharski.com. Целта на „службата” е да информира обществото какво се случва около протестите срещу правителството.

Според икономиста Георги Ганев президентът Росен Плевнелиев има основания да наложи вето на актуализацията, обявена от кабинета. Ганев, който почти от първите дни на протестите излиза всяка вечер по улиците на София, обясни, че чрез вето държавният глава ще гарантира приемането на актуализацията на бюджета с поне 121 гласа.

„В момента повечето закони се приемат с 60-70 гласа „за”, коментира икономистът, цитиран от бТВ, и добави, че самият той намира само едно-две разумни неща в идеите на финансовото министерство - едно от тях е възстановяването на възможността държавата да емитира дълг в рамките до 1 млрд. лева.

„По такъв начин е формулиран Законът за държавния бюджет в момента, че ако се емитира дълг, а това вече се случи, повече това не може да се прави”, подчерта Ганев и обясни, че създаването на възможността отново да се емитира дълг, е поправка на недоразумение в текстовете на сега действащия закон.

„Има достатъчно резерви в бюджета, така че да може да се довърши годината спокойно, без да е необходима актуализация”, каза още Ганев. Според него оправдано е само увеличаването на социалните разходи с около 100 милиона лева, но за това също биха могли да се намерят резерви в бюджета.

Около 14 часа протестиращите започнаха да се разотиват с обещанието, че ще дойдат пак.

Снимка: Булфото
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 5198 |19.07.2013 Ден 36-и: Дунавско хоро и „Излел е Дельо хайдутин” пред парламента . 17| 5346 |19.07.2013 Дончев: Орешарски е заблуден за проектите пред ЕК . 12| 7787 |19.07.2013 Собственикът на рудник "Ораново" се предаде в полицията . 7| 22357 |18.07.2013 Елин Пелин изпрати загиналите младежи (снимки)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads