Реклама / Ads
16| 5668 |26.10.2012 НОВИНИ

Н. Младенов: България има най-голям интерес от Македония в ЕС

.
Николай Младенов
Който пропагандира, че България е страната, която ще започне да блокира Македония по пътя й към ЕС, само си търси извинения за несвършената от него работа. „България е страна, която има най-голям интерес Македония да извърви своя път към ЕС. Сигурността на тази държава и развитието й е от интерес на целия регион.”
 

Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос от народния представител Димитър Чукарски относно позицията на България по повод кандидатурата на Македония за членство в Европейския съюз.

Според Младенов всички наши съседи трябва да бъдат членове на ЕС.

Нека не забравяме никога, че в продължение на повече от 50 години, гражданите на Македония, без значение на техния произход, са били подложени на една изключително тежка пропаганда, която е изграждала негативен образ към нашата страна.

„Трябва да проведем сериозен дебат по отношение на цялостната ни политика и взаимоотношение с Македония. Тя има огромен интерес да извърви своя път. Не трябва да бъде за сметка на историческата памет, на общото ни историческо минало, което е в историята на нашата страна”, каза Чукарски.

По думите на външния министър Николай Младенов - темата с Македония е чувствителна, и трябва да има обсъждания в Народното събрание. Това не е терен за партийна политика, заяви той.

Трудно е да се избяга от миналото, да преодолеем тези наслагванията, които са резултат от Коминтерновската политика на Тито, дълги години реализирана в бивша Югославия - каза той.

„Никой няма различно мнение от това, че нашите съседи в Македония, Сърбия, навсякъде в Западните Балкани не са по-различни от нас – искат да живеем в мирна страна, да се развиваме спокойно, да се радваме на възможностите, които ЕС ни дава и да носим отговорностите, които ни дава членството”, посочи Младенов.

„Извървяването на този път не трябва да става за сметка на индивидуалните отношения между гражданите на Македония и България. Двете страни, независими, териториално цели, с европейска перспектива, ще работим за интеграцията на Балканския регион в Европа. Ако имаме желанието, ако тяхното правителство има желанието, това е възможно да бъде направено, и е в интерес на всеки гражданин от двете страни. Работата трябва да бъде свършена в Скопие, в институциите на македонската държава, за което те ще имат нашата подкрепа”, заяви външният министър.

България подкрепя членството на Република Македония в Европейския съюз, но не на всяка цена. Това каза външният министър Николай Младенов, в отговор на въпрос на депутата от Синята коалиция Димо Гяуров относно конкретни стъпки за защита на българските национални интереси в процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

В Македония живее огромен процент български граждани, които България трябва да защити, отбеляза Гяуров. Той призова за широк дебат в парламента по този въпрос.

Външният министър Николай Младенов се съгласи, че един такъв дебат е разумна стъпка. „България е последователен застъпник за интеграцията на всички държави от Западните Балкани. България не може да е безразлична към случващото се до границите й. Най-деликатната тема е тази, свързана с членството на Македония. За нас като съседна страна Македония е изключително важна и тя трябва да продължи реформите.

Основно значение за нашата оценка за напредъка на Македония за членство е да се следи за спазване върховенството на закона, стриктното му прилагане, без налагане на селективна политика”, заяви Младенов.

Безпокойство буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа риторика от страна на правителството на Македония и проправителствените средства за масова информация, подчерта министърът и допълни, че тенденциозно в съседката ни се изгражда негативен образ на държавата, включително и чрез финансирани от правителството проекти.

ЕК и редица страни членки трудно разбират какво се случва в Република Македония, каза Младенов. „Докладът на комисията не отразява напълно случилото се в последната една година и не дава достатъчно критична оценка за това какво трябва да се направи от тук нататък. Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би трябвало да се вземе само в ситуация, в която ние имаме абсолютно всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори”, каза министърът.

Досегашните усилия на България да разреши открити въпроси с Македония в двустранен диалог, не са дали резултат, посочи Младенов. През следващите два месеца ще имаме интензивен диалог.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5999 |24.10.2012 Тотю Младенов: Пари за увеличение на майчинските няма . 45| 10104 |21.10.2012 Един от тримата: Извинявам се на цяла България... . 31| 9642 |21.10.2012 Кр. Младенов: Октоподчето Алексейчо тичка в затвора . 18| 6553 |18.10.2012 1 млрд. лв. наляха емигранти в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads