Реклама / Ads
16| 5027 |14.07.2011 НОВИНИ

Младенов: Българските интереси трябва да са над всичко

.
Николай Младенов
Искам българските дипломати да не се срамуват да правят неща, за които техните чуждестранни колеги не се замислят. Това заяви външният министър Николай Младенов днес в парламента, където депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за дипломатическата служба. .
 

По думите му българските дипломати се страхуват да застанат зад българските граждани и компании в чужбина, а в основата на всяка дипломатическа служба е преди всичко да защитават българските интереси.

В промените за първи път се дава точна дефиниция на дипломатическата служба, подчерта Николай Младенов, като допълни, че в предлаганите изменения са посочени три важни приоритета – защита на националните интереси, защита на интересите на българските граждани и защита на интересите на българските лица в чужбина.

В законопроекта е предвидено и как да се процедира с дипломатическите служители, заемащи публични длъжности, за които към влизане в сила на новия закон вече е установена принадлежност по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Те няма да бъдат лишени от правото на труд. В преходните и заключителни разпоредби е указано, че те се освобождават от публична длъжност и се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба.

Разширяват се правомощията на министъра на външните работи при прекратяване на трудово или служебно правоотношение едностранно и без предизвестие. Тези изменения са актуализирани във връзка с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

В законопроекта се регламентира създаването на Държавен културен институт като юридическо лице към МВнР със седалище в София. Вносителят е определил предметът на дейност на института да бъде поддържането, разширяването и представянето на Художествения фонд на министерството, както и подпомагане на задграничните представителства при осъществяване на проекти и програми за разпространение на българското духовно и културно-историческо наследство в чужбина.

Част от промените в закона – особено в частта им за лицата, свързани с бившата ДС – предизвикаха острата реакция на БСП. Те се заканиха да сезират Конституционния съд, тъй като, според тях, тези текстове са дискриминационни и нарушават основния закон. Ливицата заподозря, че зад отзоваването на посланиците, свързани с ДС, се крие желание за приватизация на апетитни имоти зад граница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4767 |14.07.2011 Осъдиха 2-ма ГЕРБери за конфликт на интереси . 16| 6242 |08.07.2011 Борисов: Археологическите паметници трябва да привличат туристи . 14| 4737 |24.06.2011 Т. Младенов: Ясно е вече- замразяване на доходи няма да има! . 30| 5781 |17.06.2011 Цв. Цветанов: Нарушихме 20-годишни икономически интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads