Реклама / Ads
2| 6591 |30.01.2010 НОВИНИ

Н.Младенов: Бях в Афганистан не за снимки, а за сериозни разговори

.
Николай Младенов Източник: Вяра Йовева
Целта на посещението ми в Афганистан не беше да се снимам с войниците, а да се водят сериозни разговори във връзка с нашата стратегия при променящата се ситуация и новите задачи на контингента ни. Това каза министърът на външните работи и бивш военен министър Николай Младенов по “Дарик”.
 

Младенов отхвърли обвиненията, че неговото посещение не е отговаряло на стандартите за сигурност и не се съгласи и с информацията на талибански източници, че атаката е била насочена срещу него. Той поясни, че само за миналата година има 48 ракетни атаки на летището, а информацията не е била точна за броя на изстреляните ракети и пораженията.

Според екс военния министър всички мерки за сигурност са били взети и той посочи големия професионализъм на бойците от нашата част. Младши сержант Александър Христов Александров е все още в критично състояние, съобщи Младенов.

По думите му след конференцията за Афганистан в Лондон целта на фонда, който се създава от 500 млн. долара, е да се създаде един механизъм, който да накара много бедни хора минали към талибаните да излязат от тяхното влияние. Младенов отбеляза, чие ние някак си говорим обобщаващо талибани, а там има много различни хора, отишли точно от бедност и трябва да им се създаде алтернатива. По този начин да бъдат изведени от ръцете на групировките, свързани с Ал Кайда.

Младенов подчерта, че не е обсъждан въпросът дали България може да участва със средства в този фонд. Но отбеляза, че освен мисията ни, ние участваме и в полицейски мисии в Афганистан. Важно е кой ще бъде пратеникът на Европа за Афганистан, отбеляза външният министър.

Николай Младенов не пожела да коментира работата си във външно министерство, тъй като все още не е навлязъл в работата там. Той отбеляза, че ако влизането в Еврозоната е важно, трябва да се формулира защо е важно и обясни, че това ще е една от неговите задачи в Министерството на външните работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4782 |25.01.2010 Г.Първанов: Ситуацията в Афганистан се влошава . 7| 4762 |26.11.2009 Н. Младенов: Ще увеличим контингента в Афганистан . 2| 5200 |05.02.2009 Робърт Гейтс благодари на България за операциите в Ирак и Афганистан . 10| 4730 |18.10.2008 Здравето на ранените военни в Афганистан е стабилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads