Реклама / Ads
21| 5110 |15.03.2011 НОВИНИ

Т. Младенов: От юли вдигаме пенсии и заплати

.
Тотю Младенов
Повишението ще вдигне доходите на близо 730 000. От него зависят социалните помощи, получавани от 44 342, 477 000 с увреждания, 4300 подпомагани по Закона за закрила на детето, над 207 000 на енергийни помощи. Гарантираният минимален доход е 65 лв. от няколко години. Вдигането му ще облекчи най-уязвимите.
 

Становището на вицепремиера (Дянков) дава картбланш на финансовите, социалните експерти и на НОИ да правят разчети, за да можем от началото на април да стартираме сериозни преговори по тези въпроси в Националния тристранен съвет
, казва в интервю за 24 часа министърът на труда и социалната политика. На базата на инфлацията за първото тримесечие тази година и според миналогодишната ще намерим адекватен начин за индексиране на доходите. Водещо, естествено, трябва да бъде финансовото министерство, за да е гарантирана финансовата стабилност на държавата.

Ситуацията с цените е много динамична, доста тежка и ще бъде безотговорно, ако не вземем сериозни мерки за индексиране на доходите. Виждате какво става в Либия, в целия Арабски свят, как се покачват цените на петрола, на основните хранителни продукти. Всички в Европа са силно притеснени за това. Синдикатите предлагат пакт за устойчиво развитие, искат гаранции за доходите и заетостта, финансистите - пакт за финансова стабилност. Затова преди дни предложих в Брюксел среща между министрите на финансите и на труда на ЕС, която да излезе с пакет мерки за заетостта и доходите в рамките на финансовата стабилност. Вярвам, че това ще се случи, тъй като инициативата бе подета от Европейската народна партия. Очаквам здравословен европейски натиск, за да се случат нещата и у нас.

Последните данни на статистиката ме карат да бъда оптимист
- с близо 7% е нараснала производителността на труда миналата година. Това е добра база за преговорите със синдикатите и работодателите за доходите въобще - както от труд, така и от пенсии, така и за всички социални плащания - за бедни, енергийните помощи, детските надбавки, парите за хора с увреждания. Надявам се до края на април да има решение, което да влезе в сила от 1 юли. Но пак казвам, водещи ще бъдат разчетите на финансовото министерство. На тяхна база ще решим точно какво увеличение можем да си позволим. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5271 |12.03.2011 Т. Младенов: На 1 април започват преговорите със социалните партньори . 11| 5282 |08.03.2011 Н.Младенов: Няма връщане назад за Кадафи . 13| 5322 |06.03.2011 Н. Младенов: Ще изпълним всички изисквания за Шенген . 1| 5213 |02.03.2011 Младенов: Все още няма военна интервенция срещу Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads