Реклама / Ads
14| 6307 |25.07.2012 НОВИНИ

Н. Младенов: Косата ми настръхва от случая на нашите в Швеция

.
Н. Младенов
С извънредни средства евакуираме закъсалите българи от Швеция´Голям е броят на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция, това изисква спешна реакция от страна на държавата.
 

Правителството гласува отпускането на извънредни средства за евакуацията на стотиците български граждани, които са били измамени с предложение за сезонна работа в Швеция, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.

По предварителна оценка тази евакуация ще струва около 150 хиляди лева. Обсъждат се и най-изгодните начини за връщането на сънародниците ни в България. В момента посолството ни в Швеция работи за осигуряване на храна и вода на хората.

Това е еднократен акт на държавата в извънредната ситуация, обясни министър Младенов: „Това го правим, защото големият брой на хора, които в момента са в тежко положение в Швеция, изисква спешна реакция от страна на държавата. Това се прави и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират. Днес към Стокхолм пътуват представители на Министерството на вътрешните работи, както и на Министерството на труда и социалната политика, за да се включат в усилията по това да се справим с тази извънредна ситуация, която имаме". Това, което научих за начина, по който те са стигнали там, и някои от случаите, в които те реално са платили, за да стигнат дотам,

 ме кара да ми настръхва косата, казал още министърът.

Външният министър каза още, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да се започнат и бързи действия относно подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели нашите сънародници и са ги отпратили към Швеция без договори, без ангажименти за извършване на работата.

„Още веднъж апелирам към всички българи - изключително много да внимават и да не се поддават на мошеници и всякакви форми на измамници, които искат да злоупотребят с тяхното доверие и винаги да проверяват всички документи, всички разрешителни на всички фирми и компании и личности, които искат да им предложат работа в чужбина", добави Николай Младенов. Той съобщи, че Министерството на външните работи ще предложи концепция на закон, който да регламентира задълженията на държавата към съгражданите ни в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6518 |30.05.2012 Н. Младенов: На македонски вестници внимание не обръщам . 37| 7838 |23.05.2012 Н. Младенов: Край на беззъбото поведение към Скопие! . 4| 5625 |13.05.2012 Н.Младенов: Шокиран съм от насилието над нашия посланик в Йемен . 13| 5889 |09.05.2012 Н.Младенов: ЕС се нуждае от реформи, за да оцелее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads