Реклама / Ads
8| 5238 |09.01.2011 НОВИНИ

Н. Младенов: Няма провали, няма отлагане за Шенген

.
Николай Младенов Източник: източник
Много се говори за отлагане за Шенген. Отлагане в смисъл на някакъв срок - няма. Правителството до март месец 2011 трябва да изпълни всички технически условия за присъединяването ни към Шенген. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с образа на черната овца, който беше създаден за България в Европа.
 

Това каза пред БНР министърът на външните работи Николай Младенов. Нашата задача е до март 2011 г. да приключим техническата подготовка и до лятото да имаме съществен напредък в съдебната реформа, допълни Младенов. Надяваме се, че така ще си подредим нещата, че до лятото да се вземе решение за присъединяване на България към Шенген и поетапно това решение да се реализира до края на годината, категоричен бе Младенов.

"Няма провали, няма отлагане. Най-голямо недоверие към България беше именно от желанието на предходното управление да се изпада в истерия преди всеки европейски доклад. Това е политика, която в момента правителството не следва", подчерта външният министър. Той обясни, че се гледа реално какво е положението в момента. "Имаме доклад, проверка, извършена през декември на сухопътната граница на България и Румъния. Окончателната оценка се извършва в момента. Няма драматични пропуски. Няма трагедии, има конкретни неща, които трябва да довършим, затова и казах, че срокът ни е през март месец", поясни Николай Младенов.

Според него, времето до март е достатъчно. "Нека да не изпадаме в истерии, да не се чувстваме излъгани и предадени от ЕС. Напротив, ние имаме изисквания, които трябва да спазваме", заяви външният министър.

По отношение на контрабандата, Младенов посочи, че за 2008г. са заловени 16 млн. къса нелегални цигари, за 2009 г. - 17,6 млн. къса, за 2010 г. - 628 млн. къса. "Това са официални числа", заяви Младенов. Той обясни, че близо половината от тези около 600 млн. къса са спрени от МВР и толкова и от българските митници. Системата в България работи, категоричен бе Младенов.

Във връзка с подслушванията, Младенов заяви: "Не ме интересува дали някой ме подслушва или не ме подслушва, защото аз следя всяка една дума, която казвам". Той каза още, че не трябва нещата да се вадят извън контекста. "Министър-председателят има задачата да премахне от България това съмнение, този страх у всички наши съседи, че политическата система на корупцията у нас стига до най-високите етажи на властта", категоричен бе външният министър и допълни, че трябва веднъж завинаги да скъсаме с образа на черната овца, който беше създаден за България в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5158 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 16| 5444 |25.12.2010 Н. Младенов: Посланическият скандал - шанс за МВнР . 92| 7931 |17.12.2010 Младенов: Първанов е политическият чадър върху структурите на ДС . 13| 5329 |11.12.2010 Т. Младенов: С бюджета разполага Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads