Реклама / Ads
11| 5460 |27.11.2012 НОВИНИ

Н. Младенов: Нямаме нужда от спасителни мерки като Гърция

.
Николай Младенов
Трябва да работим много по-бързо, защото парите от ЕС в-те години при Станишев отидоха на вятъра, коментира външният министър темата за бюджета на ЕС.
 

В СДС имаше прекрасно подадена топка, но не беше отиграна, ситуацията в момента е абсурдна, обяви по НТВ министърът на външните работи Николай Младенов. Когато се номинират съдии за КС, се търси максимално съгласие, а десните партии трябва да знаят, че принадлежат към едно семейство с общи ценности. Не трябва да има нужда да водим дълги разговори, затова е неразбираемо, когато има лични интриги от типа Иван не харесва Петър, смята Младенов. Не става въпрос за сделка, а за нормално поведение на политически субекти. Ако беше подкрепена кандидатурата на Катя Михайлова, какво щеше да е сделка ли, те търсеха подкрепа за нея няколко месеца преди това, напомни Младенов.

По темата за парите по вече изпълнените европроекти Младенов каза, че по-важно е да има бюджет на ЕС. Нашата цел е за България да има пари по кохезонната политика, да има достатъчно за целия период до 2020 г. за извеждане на малките реактори в АЕЦ Козлодуй, както и да има пари за земеделските плащания.  Нашата цел е да има повече пари от предния период, но и да подобрим значително разходването им, каза Младенов и напомни, че при Станишев 2 години е имало блокиране на тези средства.

България няма нужда от спасителни механизми като при Гърция. Средствата за спасяване на гръцката икономика са по отделно перо на еврозоната. Ако Гърция я напусне, ефектът върху нас ще е тежък, сравним само с кризата от 1996 г., умножена по 100, смята министърът. Много е важен нашият аргумент за усвояемостта на средствата; трябва да работим много по-бързо, защото парите от 2-те години при Станишев отидоха на вятъра.

Блоковете на АЕЦ Козлодуй влизат в процес на окончателно затваряне; имаше опасност поради бюджетните съкращения да ни се каже, че до 2020 г. ще са окончателните пари, но това е преодоляно. Преговорите за по-следващата финансова рамка реално ще започнат при българското председателство на ЕС през 2018 г., което е много добре, но подготовката трябва да започне още сега. 

Турция на този етап няма планове за изграждане на АЕЦ на границата с България. Те трябва да отговарят на всички условия на екологичното законодателство, ако има впоследствие такива планове. Има дълъг път да се извърви, предстои посещение на президента Плевнелиев в Турция, осведоми той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5720 |15.11.2012 Т. Младенов: Ако не ви взимат на работа, информирайте ме лично! . 42| 5002 |13.11.2012 Цветанов: Нямаме никакви притеснения за вота . 9| 4975 |12.11.2012 Тотю Младенов: Сивата икономика е намаляла . 21| 6101 |01.11.2012 Н. Младенов: Подкрепа за Македония-да, но като ги видим какво правят!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads