Реклама / Ads
13| 5890 |09.05.2012 НОВИНИ

Н.Младенов: ЕС се нуждае от реформи, за да оцелее

.
Николай Младенов
Изборът днес не е между финансова дисциплина и повече харчене, нито е между "повече или по-малко Европа". Днес цяла Европа трябва да има смелостта да направи, а не да отлага структурните реформи, които са нужни, ако иска да оцелее.
 


Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на дискусията "Пет години в ЕС - през красивите умове  на България"в Деня на Европа.

 

България може да е най-бедната страна в ЕС, но исторически погледнато е страната в ЕС, която най-бързо преструктурира своята икономика в периода на прехода, заяви Младенов и добави, че цената за това е била изключително висока - падаха правителства, сменяха се политически елити, имаше социално напрежение, "но днес нашата страна е фискално най-дисциплинираната в ЕС, с най-добрите начални позиции да излезе от кризата".

 

България няма социалната система, които старите страни членки имат. Всички бихме искали да я имаме, защото няма българин, който да не се срамува от ниските пенсии, който да не страда от бедността, посочи Младенов.

 

По думите му обаче България си дава сметка, че за да изгради такава система, трябва да генерираме реален икономически растеж, а не да взимаме пари назаем и да обречем бъдещите поколения на дългова криза, от която еврозоната сега се бори да излезе.

Външният министър очерта като приоритетни антикризисни мерки необходимостта от разширяване на единния пазар; насърчаване на свободната търговия; намаляване на тежестта за бизнеса в България и в ЕС.

 

Българското правителство е решено до края на 2012 г. да намали тежестта върху бизнеса с 20%, каза Младенов, според когото тази тенденция трябва да е категорична и за цяла Европа.

 

Министърът акцентира още върху необходимостта от иновации и инфраструктура за модерна икономика в Европа, както и върху това ЕС да не се страхува от разширяването си.

 

В началото на дискусията в криптата на катедралния храм "Св. Ал. Невски" участниците почетоха с минута мълчание паметта на милионите загинали в битките на Втората световна война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6607 |17.11.2011 Н.Младенов: Арестът на Боевски е лош имидж за България . 11| 5292 |08.03.2011 Н.Младенов: Няма връщане назад за Кадафи . 9| 17485 |01.02.2011 Братя Диневи – крайно нуждаещи се . 2| 4776 |12.07.2010 Н.Младенов: Няма да лобираме за членството на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads