Реклама / Ads
92| 7931 |17.12.2010 НОВИНИ

Младенов: Първанов е политическият чадър върху структурите на ДС

.
Николай Младенов
Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС в България, заяви пред журналисти министърът на външните работи Николай Младенов. Това негово изказване бе провокирано от държавния глава в отговор на думите му, че 10 от настоящите посланици, чиито имена се появиха в списъка на Комисията по досиетата, са изпратени на задграничен мандат от правителството на ГЕРБ.
 

Нека да не ми обяснява, ако иска да бъде така добър, по-добре да отговори на въпроса, защо по време на неговия мандат 50 % от посланиците, които са изпратени, са имали връзки с Държавна сигурност”, репликира Младенов. По думите му, тези посланици, които са назначени в началото на мандата на настоящото правителство, са по процедури, започнати от предходния кабинет.

“Почти всички съветници на Георги Първанов, известен в досиетата като Гоце, напомням, са били агенти на Държавна сигурност”, каза още външният министър. “Аз тези хора няма да ги изпратя посланици, това правителство няма да ги изпрати посланици”, категоричен бе той.

Президентът “може да говори каквото иска, но искам да кажа, че той е лично политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България”, подчерта Младенов. “Не БСП, не социалистите, които гласуват за тяхната партия, защото тези хора не работят за тези изстрадали хора в България, които същите тези 20 години са живели същите проблеми, които всеки един от нас има”, допълни той.

Според външния министър “това е един стъклен похлупак, сложен върху МВнР през тези 20 години, през който не могат да пробият млади хора, които да градят новия образ на България”. Ако този процес е започнал в началото на 90-те години, е можело да се погледне индивидуално на всеки един случай и да се анализира кой какво е правил, защото много хора са били „забърсани от системата”, смята той. Според Младенов, 50 % от дипломатите да са били свързани с ДС е системен, а не индивидуален проблем.

Министърът заяви, че трябва да има ясен дебат в НС и българското общество веднъж завинаги да затвори тази страница. “Оттук нататък няма да има назначения на посланици, на генерални консули, които да компрометират държавата по този начин. В България това приключи, който каквото иска да говори, както иска да се изразява по въпроса, дали го приема или не го приема, този въпрос приключи”, каза той.

Николай Младенов обаче не отговори кога и как технически ще стане отзоваването на посланиците. Според българското законодателството за тази процедура е необходимо съгласието на президента, който вече заяви, че ще се противопостави на всякаква лустрация в Дипломатическата служба. Днес във Враца Георги Първанов отново повтори тезата си, че наличието на агенти на бившата служба Държавна сигурност в посланическия корпус не създава проблеми на България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5188 |16.12.2010 Първанов: ДС-посланиците не са мой приоритет . 5| 4987 |15.12.2010 А. Ангелов: С Първанов имаме фундаментални различия за армията . 127| 14818 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти . 3| 4851 |14.12.2010 Първанов подписа указа, въпреки критиките към Бюджет 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads