Реклама / Ads
21| 6094 |01.11.2012 НОВИНИ

Н. Младенов: Подкрепа за Македония-да, но като ги видим какво правят!

.
Николай Младенов
Не България, единствено Македония може да спре членството си. Всичко зависи от политиката в Скопие през следващите седмици и месеци, отправи послание Младенов. Националистическата политика и политика са опасни, предупреди той.
 

Дали ще има или не нов доклад на ЕК за България зависи от това дали ще изпълним критериите, но аз съм убеден, че ще го направим до края на годината, вкл. и по откритите въпроси, свързани с функционирането на съдебната система, обяви по НТВ министърът на външните работи Николай Младенов. Изказванията от Брюксел той определи като некоректни, защото така се събуждали слухове в обществото, но подчерта, че партньорството с ЕК било много силно.

По темата Македония Младенов подчерта, че всичко е в ръцете на нашите съседи. Навсякъде хората казвали едно - Македония е част от европейското семейство, но трябва да влезе в него, когато страната искрено изпълни критериите. Напоследък там има засилени сигнали от хора, срещащи проблеми с властите заради българското си самосъзнание. Български компании и бизнес също имали проблеми там. Сигналите били различни, но голяма част от тях били свързани с дискриминационно отношение на наши фирми. Подкрепата ни за членството на Македония остава, но тя ще се препотвърди, когато видим какви стъпки предприемат властите в Скопие, това обсъдихме със Щефан Фюле, той разбира аргументите ни. Това зависи от политиката в Скопие през следващите седмици и месеци, каза министърът. Законодателните изисквания на европейското право трябва да се интегрират в македонското законодателство, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са другите теми, които България ще следи.

От доста време насам сигнализираме, че ситуацията със Скопие се влошава и не отива в правилната посока. Говорили сме приятелски и по съседски и сме обръщали внимание, че тази политика не може да продължава. Казали сме още от 1999 г., че двете страни нямат претенции една към друга, но положението оттогава се е влошило в редица параметри на декларацията. Трябва да се намери коректно и внимателно решение на проблемите и след като не успяхме да го постигнем със Скопие, ще го постигнем в европейски план.

Не България, единствено Македония може да спре членството си; ние предлагаме решения, подчерта Младенов и напомни, че България е давала подкрепа на Македония 20 години.

Турция най-дълго стои във фоайето на ЕС, различни са причините, но част за бавните преговори са сложните казуси, свързани с политическото разделение на Кипър, но по-трудно решимият казус е правната рамка и много различното законодателство. воля трябва да се покаже и от двете страни. Европейската перспектива на Турция съществува, но реализацията й е по-трудна. Когато преговорите приключат и двете страни ще преценят как ще стане Турция част от европейското семейство, защото социологическите проучвания сочат спад на желанието в Турция за еврочленство, каза Младенов.

За присъдите на двамата българи в Малайзия Младенов заяви, че това е изключително тежък казус. Всеки от нас, когато пътува в чужбина, трябва много да внимава какви са законодателствата в различните страни. Европейската дипломатическа служба вече била информирана, защото когато има смъртна присъда, реакциите били остри. Наши дипломати сега пътували към Малайзия. Най-важното било да се допусне обжалване на делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6704 |29.10.2012 Младенов: Няма да подкрепим Македония в ЕС на всяка цена . 16| 5663 |26.10.2012 Н. Младенов: България има най-голям интерес от Македония в ЕС . 12| 5994 |24.10.2012 Тотю Младенов: Пари за увеличение на майчинските няма . 31| 9639 |21.10.2012 Кр. Младенов: Октоподчето Алексейчо тичка в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads