Реклама / Ads
21| 6815 |17.02.2011 НОВИНИ

Младенов: Забраната на честването на Левски в Сърбия е срам!

.
Паметника на В.Левски в Ловеч Източник: Булфото
Заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев се е срещнал днес с посланика на Сърбия в София.Целта на срещата е била сръбските власти да обяснят отмененото отбелязване в Босилеград на 138-мата годишнина от обесването на Васил Левски., съобщиха от МВнР.
 

Вчера от ВМРО алармираха, че Сърбия е забранила българите в Босилеград да отбележат годишнината от гибелта на Апостола. Мотивите за отказа са възможност да се пречи на движението, да се застраши здравето, обществения морал и сигурността на хора и имущество.

Честването се организира всяка година от Културно-информационния център на българите в Босилеград. На паметника на Левски в града местните българи поднасят цветя в знак на почит към делото му.

ВМРО настояват министърът на външните работи Николай Младенов да поиска обяснения от сръбската страна за случая. Според войводите при предстоящото в понеделник посещение в София на сръбския премиер Мирко Цветкович е задължително българският министър-председател да постави пред колегата си въпроса за правата на българите в Западните покрайнини и за зачестилите случаи на полицейски произвол спрямо тях.

Зам.-министър Цанчев е поиска обяснение за решението на сръбските власти, което е в разрез с наложилата се традиция през последните години. Подчертавайки, че най-добрият начин за гарантиране на правата на българското национално малцинство в Сърбия, както и на всички сръбски граждани, е скорошната интеграция на страната им в ЕС, той отбеляза че подобни инциденти не допринасят за добросъседските отношения.

„България иска да развива отношенията със съседите си на базата на европейските ценности и подходи. Почитането на паметта на фигури от ранга на Васил Левски трябва да е повод, който обединява, а не разделя народите на Балканите“, заяви Цанчев.

На срещата българската страна е била информирана, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в Босилеград на 18 февруари не е забранено. Сръбските власти са отказали разрешение единствено за провеждане на шествие, което щяло да блокира града за 4 часа. Цанчев изрази увереност, че участващите в поднасянето на венци български граждани ще спазват обществения ред и законите на Република Сърбия.

Междувременно външният министър Николай Младенов написа в профила си във “Фейсбук”: “Забраната на честването на Левски в Сърбия е срам за народ, който заедно с България се е борил за свободата си. Няма да остане без последствия.” Първият ни дипломат не за първи път реагира емоционално в социалната мрежа.

Той се намесва и в разразилата се дискусия под постинга му, за да аргументира думите си. “Има някои традиции, които не трябва да се нарушават. Васил Левски е историческа фигура по-голяма от самата България. В София е погребан сръбския крал Стефан II Милутин – историята на всички ни е толкова преплетена”, пише Младенов. Той обаче признава, че “уважението се печели, а не се налага със сила”.

“Подобни административни “хватки” и “забрани” са неща, които трябва да оставим в миналото. Както и истеричните реакции”, призовава министърът. “Ако искаме Балканите да не са пример за хаос, престъпност, административен произвол и конфликти – трябва да е ясно върху какви ценности си градим обществата. Всички страни в региона без изключения”, завършва той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5736 |16.02.2011 Сръбските власти забраниха на ВМРО да почете Левски . 5| 5329 |14.02.2011 Проверяват спазва ли се забраната за тютюнопушене . 20| 6417 |12.02.2011 Т. Младенов: Недопустимо е минималната заплата да е под социалния минимум . 1| 5376 |31.01.2011 Н. Младенов: Българите в Египет да спазват разпоредбите на военните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads