Реклама / Ads
0| 5404 |02.10.2007 НОВИНИ

Млади учени протестираха с тикви срещу тиквениците

.
Млади учени търкаляха тикви на столичния пл. „Ал. Батенберг” в знак на протест срещу ниското заплащане на техния специфичен и висококвалифициран труд. Те настояваха също да се подобри качеството на българското образование.
 

Около 100 души, представители на Движението на младите учени в БАН и университетите „2х&3х", ученици от реномирани гимназии и техни преподаватели, се състезаваха в търкаляне на тикви, в бягане с препятствия, докато подхвърлят тиква, прескок на тиква и други дисциплини. По този нестандартен начин те изразихаimg_6430.jpg отношението си към незаинтересоваността на управляващите към развитието на науката у нас. Проявата бе под наслов „Да отъркаляме безпросветността". Бяха раздадени и тиквени награди, като най-високия приз - тиквен медал - спечели отборът на Френската гимназия за спринт и прескок на тиква.

„Протестът е тиквен, защото искаме символично и ритуално да очистим страната си от тиквеността, а тя е концентрирана най-вече по върховете на управлението ни", обясни докторантът по исторически науки в СУ „Св. Климент Охридски" Димитър Атанасов. Протестиращите настояват държавата да поеме андажимент за промяна в научно-образователната сфера, да вземе мерки за подобряване на качеството й и нейното финансиране.

img_6446.jpgУчените искат заплащане съизмеримо с това на колегите им в Европа, както и съотношението на заплащането на учени и администрация да бъде няколко пъти повече в полза на хората на умствения труд и прогреса. В противен слуай държавата ще принуди хората, които се занимават с наука, да търсят другаде своята реализация. В това е убеден докторантът по физика Благой Благоев от Института по електроника.

„Това, че има сдружение на младите учени, означава, че все още в България науката има бъдеще и младите продължават да смятат тази сфера за атрактивна и престижна. 250 лева докторантска стипендия обаче на никого не стигат, дори и на бабичките за кисело мляко",  категоричен е младият историк.

img_6447.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

За да илюстрират нагледно епиграмата на сатиричния гений Радой Ралин „Сит търбух - за наука глух", протестиращите поставиха за кратко тиквите на жълтите павета пред парламента. Но за да не бъдат обвинени в нарушаване на обществения ред и да не изкушават подчинените на министър Румен Петков, след разрешените им пет минути младите учени си прибраха „протестните инструменти" и се разотидоха. Frognews.bg

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5162 |01.10.2007 Учителите разпънаха палатки срещу непукизма на властта . 2| 5124 |15.09.2007 Учебната година започна с учителски протести срещу унизителните заплати . 13| 6223 |14.09.2007 Бойко Борисов: Срещу мен работи сценарий на Костов & Овчаров . 1| 10528 |13.09.2007 Пашинов или Ангелов срещу Азис в Кърджали – ясно в неделя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads