Реклама / Ads
0| 3265 |29.05.2017

Младите биха станали учители при заплата от 1500 лева

.
Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лева. Това сочи статистиката на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. В момента младите учители в българското училище са под 5%. Според синдиката привлечените млади хора в училище трябва да имат перспективи за тяхното кариерно израстване.
"Сега хоризонталното кариерно израстване на учителите е много мудно, а вертикалното - недостъпно, поради липса на мандатност на директорската длъжност", посочват от образователния синдикат.

Според синдиката е необходима финансова подкрепа и стимули за учителите, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца. Сега системата се справя лошо със социализацията на децата и учениците със специални образователни потребности, които са в реалните училища поради огромния брой на останалите деца и заради високата часова норма на ресурсните учители.  

Затова е "необходима специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и за намаляване на учениците от ромски произход в група и клас, за да има успешна интеграция. Необходим е и специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца", заявяват от синдиката.

Необходима е и цялостна промяна на концепцията при определянето на директорите на образователни институции, се посочва в позицията и се допълва, че е много важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност.

Необходимо е да се въведат и изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, както и управленски опит в години повече от тези за кариерната длъжност "Старши учител".  

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата при сегашни малко над 40%, се настоява още в позицията. При натоварване над седмичната или годишна норма надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране, предлагат от синдикалната организация.

Според Синдиката "Образование" финансирането на безплатни занимални и занимания по интереси трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес, тъй като съществуващият сега целодневен модел обикновено се свързва с писане на домашни в класната стая.  

Задължително да се премине в едносменен режим на организация в училищата до края на четиригодишния мандат на правителството, като това е императив, заложен в Закона за предучилищното и училищното образование, се посочва в позицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вандали разбиха гроба на генерал Дьо Гол 0| 4384 |28.05.2017 . Изгубиха връзка с алпиниста Атанас Скатов 0| 4888 |22.05.2017 . Маскирани нападнаха с електрошок съпрузи и ги ограбиха 0| 3752 |22.05.2017 . Първокласнички се сбиха в училище, едната е с наранена глава 1| 4441 |16.05.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ