Реклама / Ads
4| 4809 |06.08.2008 НОВИНИ

Млекари леят мляко по пътя; други хващат пътя за Гърция

.
Фермери от Гоцеделчевско заплашват да се преселят в съседна Гърция; техни колеги днес изливат мляко по пътя; други по-нататък ще колят и животни.
 

 

На безсрочни протести в цялата страна днес излизат млекопроизводителите. Млекарите настояват да им бъдат изплащани целогодишни субсидии за прясно мляко и да бъдат намалени ДДС за земеделските продукти и акциза върху горивата за земеделците и животновъдите. Ако исканията им не бъдат чути, млякарите заплашиха, че ще блокират София с животни и селскостопанска техника. Млекопроизводителиоте настояват още да бъде въведен механизъм, който да гарантира минималните изкупни цени на млякото и месото. Искат и незабавно въвеждане на идентификационната система, чрез която да се получават директните плащания за животни от 1 януари 2009 г. Ако исканията им не бъдат удовлетворени може да се стигне до неподчинение, а фермерите от Гоцеделчевско заплашват дори да се преселят в съседна Гърция.

Протестите на млекопроизводителите започват в Тервел, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Гоце Делчев и Кърджали. Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Адриан Цаконски каза, че началото ще бъде поставено с половин часово спиране на движението, което с всеки изминал ден ще се увеличава с по 15 минути. Ако трябва щяло да продължи и клането на животни.

Животновъдите от ГоцеДелчевско пак ще са на моста в село Господинци, на пътя Гоце Делчев - Банско. Протестът им ще продължи 2-3 часа. Участие в протеста са заявили около 100-тина фермери от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Белица, Якоруда и Разлог. Регионалният млечен борд в Благоевград също се включва в протестните действия по места. Фермерите от горното течение на река Арда обмислят да подкрепят протестите на колегите си от района на Кърджали. Близо 300 млекопроизводители от Великотърновско ще протестират от 10.30 часа в село Шереметя. По време на протеста ще бъдат докарани животни, ще бъде изливано и мляко на пътя. И производителите от Старозагорския регион, в който има 167 ферми, произвеждащи първокачество мляко, предприемат протестни действия.

Българските фермери обмислят възможността, ако сега не бъдат удовлетворени исканията им, през септември да проведат национален протест в центъра на Софиоя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5131 |12.03.2008 Педофил уби момиче и простреля други две деца . 0| 12961 |21.02.2008 Държавната машина била срещу млекарите . 0| 4671 |12.02.2008 Опасна болест заплашва 1300 деца, яли заразено мляко . 1| 6633 |27.12.2007 1500 млекари излизат на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads