Реклама / Ads
0| 5079 |22.10.2009 НОВИНИ

Мнозинството отхвърли доклада на Еюп

.
Кемал Еюп
След продължителни дебати, които се водиха основно между "Атака" и ДПС, днес парламентът отхвърли и годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация, ръководена от Кемал Еюп.
 

Въпреки че в проекторешението бе записано отчетът да се приеме за сведение, народните представители го отхвърлиха, като 53-ма гласуваха "за”, 82-ма - "против", а 44 се въздържаха.

Преди гласуването дискусията се завъртя главно около въпроса дали комисията е нужна и какво е свършила за няколкото години съществуване. Представители на ГЕРБ дадоха да се разбере, че засега ще запазят комисията, но най-вероятно ще махнат Еюп, чийто мандат изтича догодина.

В изказването си в пленарна зала Еюп не прие обвиненията на депутати от ГЕРБ и "Атака”, че комисията е политизиран орган, и отбеляза, че месечната му заплата е около 2500 лв.

От трибуната зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обвини управляващите, че в изказванията им прозира политически цинизъм. "Твърдите, че дискриминация няма и затова не е нужна такава комисия, и че ако има, то дискриминацията е в смесените райони и спрямо българите. Проявявате институционален нихилизъм”, каза Местан, като подчерта, че органът не е създаден от тройната коалиция, а още от 39-тото НС, когато доминираща политическа сила беше НДСВ.

Комисията е сформирана в резултат на политическата оценка, че е направено много по посока на интегриране на малцинствата в неравностойно положение, заключи Местан. После се обърна към мнозинството, че не "споделя опитите им да представят "Атака” като огледален образ на ДПС”.

В реплика Станислав Станилов от "Атака” обвини ДПС в познатия за формацията му стил, че е "турска националистическа партия”, че нейни представители "ходят в Турция и държат неоосмански речи и водят война срещу българския народ като такъв”.

Мая Манолова (БСП) обяви, че "сме свидетели сме на поредния сценарий за дискредитиране на независим орган, какъвто е комисията”. По думите й първата стъпка от този сценарий е неприемане на отчета, а втората е смяна на ръководството й.
"Тъй като управляващото мнозинство не може да си позволи закриването на комисията, се преминава към "план Б" – атаки срещу дейността на този орган и атаки срещу ръководството”, каза още Манолова.

Според нея този път се стига до "крайности" и "причината за неефективността на комисията е фактът, че в нея има турци и цигани”.

Не искам да се превръщам в адвокат на ДПС, но заиграването с етническата карта е опасно, заяви тя.
"За пореден път управляващите не изпълняват своите предизборни обещания, че ще работят с професионалистите. Ако наистина се стигне до смяна на председателя на тази комисия само заради името му или до смяна на състава на комисията, ще се стигне до един циничен акт – проява на дискриминация”, заключи Манолова.

Председателят на комисията Кемал Еюп изрази съжаление, че подобен отчет, който представя работата й за миналата година, се политизира. Ние не сме политически орган и не приемам твърдението, че комисията е политизирана, посочи той. Според него членовете на комисията никога не са взимали политически решения и не са политически назначени.

По повод обвиненията, че КЗД няма структури навсякъде в страната Еюп каза, че са имали възможност да се назначат представители на комисията във всички области, но тактика им е била това да става поетапно. Той отхвърли обвиненията, че комисията е разполагала с бюджет от 3 млн. лв. и съобщи, че средната работна заплата в комисията е 619 лeвd.

Съпредседателят на "Синята коалиция” Иван Костов заяви, че е "против БСП и ДПС да оставят впечатление в тази зала, че са защитници на демокрацията и на борбата с дискриминацията”.

Костов припомни, че Кемал Еюп е агент на Държавна сигурност от Област Силистра. Според него не е морално този човек, който е помогнал да бъдат депортирани собствените му сънародници, сега да излиза на трибуната и да се представя за защитник на човешките права.

Той посъветва ГЕРБ да дадат добър знак, ако в изпълнение на предизборната си програма назначат човек от малцинството за председател на комисията, "за да им затворите устата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5716 |15.10.2009 Завоалирана критика против България в доклада за БЮРМ . 1| 4765 |04.09.2009 Ген. В. Танов: Странно е Станишев да не е получил доклада . 5| 4783 |03.09.2009 Ал. Петров: Има 10 бивши министри в доклада на ДАНС за корупцията . 0| 4787 |22.07.2009 Критики от Брюксел в доклада за България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads