Реклама / Ads
0| 3500 |20.09.2018 НОВИНИ

Мнозинството в НС отказа ожесточения дебат за министрите да се предава на живо /обновена/

.
В Народното събрание текат ожесточени разисквания по трите министерски промени. След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, в Народното събрание започнаха разискванията по трите персонални промени в Министерския съвет. Предложената рокада от премиера Бойко Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите.
 

Заради участието на премиера в среща на Европейския съвет в Австрия кандидатурите на Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов за министри съответно на транспорта, на регионалното развитие и на МВР бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев.

 

Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души. БСП и ДПС заявиха, че смяната на министрите няма да доведе до нужната промяна и призоваха за оставка на кабинета и за предсрочни избори.

 

„Защото оставка на един министър няма да реши проблема. Това е отражение на цялостната политика на правителството. Изходът е само един - това е оставката на цялото правителство“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново изказа мнението си, че формулата на управление е сбъркана и призова: „Във време, когато обществото има нужда от промяна, от реални ефективни действия, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки, с единствената цел - запазване на властта, т.е. отлагане на неизбежното. Предсрочните избори са неизбежни“.

 

В началото на разискванията мнозинството отхвърли искането на левицата за пряко предаване на дебатите по БНР и БНТ. Социалистът Драгомир Стойнев настоя кандидатите за министри да представят визията си за управление на ресорните министерства.

 

„Министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които заменят едни хора с други, а че са реални политици, които знаят какво наследяват и какви действия ще предприемат“. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че това е в разрез с правилника на Народното събрание.

 

„Няма как да изисквате предварително представяне на концепции. Ние не сме в процедурата на публичен подбор, не сме и в процедурата на разпит на кандидатите за постигналите резултати досега“.

 

 

„Правителството изпълнява своя ангажимент“, заяви Цветан  Цветанов и попита кога БСП е имало такива резултати, като постигнатите сега от управляващите - увеличение на бюджетните заплати, на пенсиите, икономически растеж, повече приходи в хазната.

„Сега в страната има само десант от ваши депутати. Ние десант не правим, винаги сме били с хората.

 

Действията ви сега с обиколките за представянето на „Визия за България“ е обречено на неуспех. Вие дадохте възможност да покажете на хората, че депутатите, които са избрани от дадените райони не струват нищо“, каза той на левицата. „Може пък и да си имате карта, за да опознаете България и всички туристически дестинации“, каза още Цветанов на депутатите от БСП.

 

Той благодари с усмивка на Весела Лечева, когато при посещението си в Банско е заявила, че е нужно градът да се превърне в целогодишно място за почивка и напомни, че това е така от години и дори е имало по-силни лета от зимата.

 

„Само визуализация на картинки има при вас, но не и действия“, продължи с нападките Цветанов към БСП и заключи категорично: "Спа-то не е за всички".

Думата след Цветанов взе и Весела Лечева от БСП.

 

Тя напомни, че България е най – бедната и корумпирана в ЕС. "Явно е, г-н Цветанов, че имате интерес към БСП и „Визия за България“. Ще Ви го донесем документа. Говорите за Банско, но не знаете какво казаха жителите на Банско“, каза тя. Обвиненията й към Цветанов продължиха, но тъй като времето й свърши председателстващият НС изключи микрофонът й.

 

След колежката си, думата взе и Крум Зарков (БСП). Той заяви, че Цветанов за пореден път е забъркал чужди политици в техните вътрешни работи. Причината за думите му бе присъствието на депутати от Бундестага в Народното събрание. Затова Зарков се извини на колегите си от Германия и им благодари за присъствието им.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по-рано по БНР, че с указа е преустановено напрежението, което е било създадено изкуствено от страна на президентството: "Радвам се, че разумът надделя и че всъщност това, което се генерираше последните няколко дни за война между институциите - вече можем да кажем, че това е затворена страница".

 

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров приветства действията на президента: "Беше излишно това упорство на президента Радев. Радвам се, че той се коригира. Иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, когато няма реална причина. Оттук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба напук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4131 |13.09.2018 Съдът отказа да прекрати делото срещу Десислава Иванчева . 4| 4882 |13.09.2018 Александър Манолев отказа да е министър на транспорта . 5| 4232 |24.08.2018 Отказаха да разследват Николина Ангелкова по сигналите на Валери Симеонов . 1| 4378 |24.08.2018 Отказаха да помилват убиеца на Джон Ленън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads