Реклама / Ads
0| 6203 |14.06.2013 НОВИНИ

Мобилният център по лазерна дентална медицина е пример за света

.
Това каза световноизвестният проф. д-р Норберт Гуткнехт, който пристигна у нас по покана на Национално движение „България си ти". Поводът за визитата му е съвместния проект с организацията - „Изграждане на мобилен център по лазерна дентална медицина“.
 

В 10,30 ч. професорът ревизира напълно завършения мобилен кабинет. „Специфичната лазарна техника дава възможност за прецизна диагностика и ефективно лечение, като директно може да се въздейства и на венците. Освен това линейката ще даде възможност да се третират и специфични зъбни заболявания“, обясни проф. д-р Гуткнехт.  По думите му новото при тази лазерна техника е, че при лечението пациента не усеща никаква болка. Диагностицирането се осъществява с рентгенова система. А пълнителят на лазера, който наподобява химикалка, може да третира зъбите без да има странични ефекти. „Това е най-модерното диагностициране на кариеси, което се прилага и на възрастни, и на деца. Интересното е, че съвсем малки деца, на различна възраст, могат да бъдат много добре диагностицирани и да се помогне да се поддъражат здрави техните зъби“, допълни професорът.

 

Проф. д-р Гуткнехт подчерта, че освен в България, обзавеждането на линейка с такъв тип техника е нещо ново и модерно за целия свят. Причината ученият да се включи в инициативата на НД „България си ти!“ е, че той социално се ангажира с такъв тип мероприятия. „Без д-р Миронов, който е специализант в нашия университет в гр. Аахен, нямаше да се запозная с този проект. След като той ми разказа повече, бях удивен от смисъла и целта на мобилния кабинет и реших да се включа в инициативата, която съвместява научната със социалната дейност. Този проект може да бъде за пример за много страни в света и те само могат да се поучат от него“, заяви проф. д-р Гуткнехт.
 

Д-р Евгений Миронов, който е един от учредителите на НД „България си ти!“, е специализирал две години в RWTH Aachen University (изследователски технологичен университет в Аахен – Северен Рейн, Вестфалия, Германия). Именно там за първи път е предложено обучение по специалност „Лазери в денталната медицина“.

„Идеята за мобилния кабинет възникна в процеса на моето обучение. Проф. Гуткнехт я прие много радушно, тъй като има опит с подобни проекти в Африка“, заяви д-р Миронов. Той обясни, че целта е да се помогне на хората, които не могат да си го позволят, да се създаде една широка профилактична програма в рамките на няколо години, която да се разшири и със стационарни кабинети. 
 

Поради спецификата на законодателството в България, кабинетът ще е само на територята на София област, като амбицията е той да обслужва хора, живеещи под социалния минимум в цялата страна.

Очаква се, мобилният кабинет да бъде открит в началото на месец юли в приюта на Отец Иван в Нови Хан от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и негово превъзходителство Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална Република Германия в Република България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5153 |13.06.2013 Д-р Норберт Гуткнехт и „България си ти!“ създават център по лазерна дентална медицина . 2| 5104 |22.04.2013 Арестувана е чужденка, следила софийския еврейски център след взрива в Бургас? . 4| 5287 |24.03.2013 Голям пожар и евакуация в центъра на Велико Търново . 0| 9639 |20.12.2012 Коледни послания светят от огромна клавиатура в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads