Реклама / Ads
17| 7111 |22.05.2012 НОВИНИ

Мобилните оператори удариха джакпота със земетръса

.
"Ние сме добре, при вас как е" - летя във всички посоки
Печалбите на мобилните оператори счупиха всички рекорди през изминалата нощ. Час след земетресението в страната, което удари най-вече Пернишко и София в 3,01 часа операторит са отчели над 23 на сто увеличение на разговорите и sms-и в сравнение с новогодишната нощ.
 
Огромен е бил и потокът от разговори към България от САЩ, Испания, Италия, Германия, Великобритания, Канада и др. страни. Оттук към българите по света също са изпратени над милион и половина съобщения само за час и половина.

Предполага се, че след първия трус са били проведени над 2 млн разговора само за половин час.

Анкета на Фрог нюз показа, че гражданите изразяват най-голямо недоволство от липсата на бърза информация към медиите и на сайтовете на съответните ведомства, включително и тези на Министерски съвет, Столична община и община Перник. Хиляди българи са търсили там новини за случващото се, за евентуални щети и предприети мерки.

Отново премиерът Борисов бе този, който при включвания от различни медии успокояваше населението, че са взети всички мерки за контрол на стената на яз. „Студена”, че екипите на Гражданска защита действат по план и пр. Систематизирана информация обаче не се подаваше навреме към официалните сайтове на институциите, главно на МВР, Здравното министерство и др.

Като обучени войници са действали служителите на американското посолство в София, разказаха очевидци. Секунди след началото на земетресението целия двор и паркинга на мисията в Южния парк са били ярко осветени, а служителите са били напуснали жилищата си и са били събрани на едно място, готови да действат по план за евакуация. На място са останали дежурните, които са приемали информация за развитието на събитията.

По подобен начин са действали и други посолства.

 

Земетресение от 5,8 по Рихтер удари София и страната. Има частични разрушения на сгради и имоти, десетки граждани са потърсили медицинска помощ. Загинали пряко от земетресението няма. Много хора се оплакват, че им е станало лошо, някои дори са повръщали.

Общо около 20 са били вторичните трусове.

 

Повечето хора не са готови и не знаят как точно да реагират при земетресение, показа снощната среща с природното явление. Някои българи грабват първо децата, телефон и портфейл, след което хукват навън. Не са малко тези, които тръгват да излизат от блоковете по стълбите, което е много опасно. Почти никой няма т.нар. „бойна готовност” – раница с предмети от първа необходимост като фенерче, мини аптечка, кибрит, резервен мобилен телефон с предплатена карта, минерална вода, няколко консерви и др. В това отношение японците и американците са за пример, коментираха спецове от Гражданска защита. Преди години от предприятията са задължавали лицата, които подлежат на мобилизация да държат в къщи подобен пакет от необходими неща за оцеляване в аварийна ситуация или природно бедствие. Сега обаче хората се отнасят снизходително към подобен род застраховка.

 

За учудване на столичани тази сутрин уличните кучета бяха изчезнали. Уплашените животни са се изпокрили и не смеят да се покажат, коментираха природозащитници. Според тях животните усещат преди хората природнто бедствие и търсят къде да се скрият. Немалко кучета са намерили защита от земетръса под паркирани автомобили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6947 |08.05.2012 Удариха трафиканти на антики . 2| 7418 |26.04.2012 Удариха БГ-измамници, точила банкомати в Испания . 3| 7532 |22.04.2012 Удариха банда за банкови измами . 0| 5652 |26.02.2012 Удариха наркогрупа в Турция с родно участие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads