Реклама / Ads
0| 9931 |04.05.2007 НОВИНИ

Д-р Мохд Абуаси: Меграхи и компенсации срещу медиците ни в Либия – това е сделката

.
Само преговори извън съдебната зала, извън Либия и сделка с Кадафи ще върнат българските медицински сестри у дома. В това е убеден д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания у нас.
 
По повод предстоящото на знаковата дата 6 май (на тази дата през 2004 г. петте медицински сестри и палестинският лекар бяха осъдени на смърт) дело за клевета срещу медиците ни, д-р Абуаси каза пред „Фрогнюз”: „Хората трябва да спрат да питат какво става в съдебната зала все едно, че там нещо ще се решава. Нещата са решени отдавна – и в съдебната зала, и извън нея. Либия в крайна сметка няма да оправдае нашите медици по каквото и да е дело. Няма да ги оправдае и по делото за клевета, а каква присъда ще има – по-лека, по-мека или колко години затвор – това няма да има никакво значение.” Той обясни, че чрез този процес Либия всъщност иска да постигне на всяка цена сделка и се стреми да „осигури юридическо покритие” на своите хора, т.е. да докаже, че те са невинни. И ако някой ден медиците излязат на свобода да не могат да съдят либийските офицери, защото процесът вече ще е решен в Либия в полза на това, че твърденията за изтръгнати с мъчения показания не са верни. А що се отнася до смъртните присъди на сестрите, те пак ще бъдат потвърдени, но няма да бъдат изпълнени, е убеден д-р Абуаси. „Според мен всичко това, което се прави е игра за печелене на време – в смисъл, че нещата се решават извън съда, извън Либия, т.е. чрез преговорите, които се водят в момента от ЕС, от България, от Либия за изхода от тази криза”, е мнението на директора на Центъра за близкоизточни изследвания.
Той отново повтори изложената от него преди 2,5 месеца пред „Фрогнюз” теза, че единственият изход за спасяването на сестрите ни е сделка. „Но каквато и да е сделката нашите медици няма да бъдат оневинени, няма да бъдат оправдани в никакъв случай”, е категоричен д-р Абуаси. Според него основният въпрос, по който се водят преговорите, е този - какво ще получи Либия, за да освободи българките? Какви ще са компенсациите и съдбата на терориста Меграхи? Той по някакъв начин ще влиза в цената, а как ще бъде режисирана тази сделка и как ще бъде показана и поднесена на хората – това е отделен въпрос, смята д-р Абуаси.
Той се усъмни в зачестилите напоследък ободрителни изказвания от представители на страни от ЕС, че няколко месеца или до края на годината медиците ще си бъдат в къщи, защото те не казват как ще стане това.
„Ако някой твърди, че сестрите ще си дойдат вкъщи без сделка, това е една голяма лъжа. Ако някой си мисли, че Кадафи ще ги пусне без никаква сделка, това просто не е вярно. Ако пък се разчита на натиск върху Кадафи, няма да се получи. Ето, наскоро той отказа да се срещне с Негропонте. От друга страна, американците молят Кадафи да играе по-активна роля в Дарфур. И къде се намират нашите медици в тази ситуация? Очевидно, те не са най-приоритетното нещо в политиката на САЩ, както и в общоевропейската политика”, каза Мохд Абуаси. Освен това, на него му прави впечатление, че всички тези наши приятели се изказват в защита на медиците, но не казват, че сестрите са невинни. „Пиарската работа е едно, а действителната работа по случая – друго. Та те са осъдени на смърт и естествено всеки би бил срещу такава присъда. Според мен се водат преговори, а щом се водят преговори значи ще има сделка. А сделката ще бъде това, което всички отхвърляха – Меграхи и компенсации срещу медиците ни”, категоричен е д-р Абуаси. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 50 |16.04.2024 Рекорд! Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар . 0| 36 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" . 0| 178 |16.04.2024 МВР с предложение за драстично увеличение на цената на личната карта . 0| 250 |16.04.2024 Преди 99 г. БКП, с помощта на Кремъл, опита да убие военния елит на Царска България в църквата "Св. Неделя"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads