Реклама / Ads
7| 4963 |23.09.2013 НОВИНИ

Можем да получим 4 млн. евро и 9 млн. лв. от ЕС

.
В началото на октомври експерти на Европейската комисия ще пристигнат в България за да преценят има ли основание да ни бъде отпусната финансова помощ за справяне с бежанската вълна. От два еврофонда можем да получим 4 млн. евро и 9 млн. лв.
 

"Официално Европейската комисия призна, че в България, Гърция и Кипър има извънредна ситуация по отношение на бежанците, което е важна стъпка за отпускането на финансова помощ за страната ни", каза за Фокус вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той обясни, че процедурата за отпускане на финансова помощ включва две стъпки. Първата – поставянето на въпроса на политическо ниво, вече е била направена. След това обаче трябва да се произнесат експертите. „Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация. Този процес вече преминава успешно. Това означава, че ние вече можем да се възползваме от директна финансова помощ. Попълнили сме и формуляр какви са ни нуждите. В момента очакваме експерти на ЕК да посетят България в началото на октомври. Те трябва да оценят наистина дали имаме подобни нужди. След това се отправя конкретно искане за размера на помощта", обясни Йовчев.

Финансова помощ се търси по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници. "По европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината възлиза на около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници – приблизително 9 млн. лева", уточни Йовчев.

Намерени са допълнителни места за настаняването на бежанци, които ще бъдат въведени в до една седмица, твърди още МВР шефът. Той посочи, че вече "сме много близко до цифрата, която оттук нататък ще ни вкара в една ситуация, в която по-трудно можем да управляваме тези процеси". По думите му това се дължи на липсата както на достатъчно опит, така също и на капацитет, с който да управляваме подобни процеси.

"Вече ни светва червената лампа, че сме много близо до следващата граница, която наистина може да доведе до това да се повишат рисковете. Оценяваме ситуацията като тежка от гледна точка както на възникване на хуманитарни проблеми, така също и от гледна точка на сигурността", каза вътрешният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5654 |23.09.2013 ДАНС арестува бандити пробвали да източат 360 хил. евро . 48| 5846 |21.09.2013 Евромайки в листата на Бареков . 10| 5594 |20.09.2013 Световната банка: България е сред страните с най-застаряващо население в Европа . 1| 5245 |18.09.2013 Закопчаха измамник опитал да измъкне 20 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads