Реклама / Ads
1| 3900 |31.07.2018 НОВИНИ

И Молдова ще бори прането на пари със свой закон ”Магнитски”

.
Група опозиционни депутати в Молдова внесоха проект за местен закон ”Магнитски”, който да се бори с прането на пари. Това става седмица след като парламента в Кишинев гласува за приемането на пакет от реформи за фискалния сектор, който предизвика критики както сред местната опозиция, така и сред западните партньори на Молдова.
 

Законът ще бъде молдовска версия на американския закон "Магнитски", приет през 2012 г. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна данъчна измама, след което е хвърлен в затвора където умира. Благодарение на усилията на клиента на Магнитски Уилям Браудър, американският конгрес приема закон, който замразява авоарите под американска юрисдикция на руски граждани, замесени в корупционни схеми и отговорни за нарушения на човешките права, и им забранява да влизат в САЩ. По-късно е приет глобален закон "Магнитски", който се отнася до клептократи и нарушители на права по целия свят, пише още "Болкан инсайт".

 

Свои закони "Магнитски" приеха също балтийските страни, Канада и Великобритания.

 

Молдова беше сред източноевропейските страни, въвлечени в т.нар. "Руска перачница" - най-мащабната схема за пране на пари в Източна Европа през последното десетилетие. Тя включва руски и офшорни компании, банки от Русия, Литва и Молдова и организирани престъпни групи със съдействието на руските тайни служби. Само през молдовски банки са изпрани около 20 милиарда долара, припомня Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

 

"Транзакциите в схемата минаваха през компании, регитрирани в офшорни зони или в Русия. Целта на закона е да предпази нашата банкова и финансова система от такива нарушения", казва депутатът от Либералдемократическата партия Тудор Делиу.

Той добави, че за разлика от американския закон, проектът предвижда санкции да могат да бъдат налагани и на молдовски граждани.

 

"Надяваме се нито една парламентарна група да не се противопостави мерките, които целят да предотвратят корупцията и да подведат под отговорност виновните за пране на пари и систематични нарушения на човешките права", казва още Делиу.

 

Предложението идва дни след като управляващата коалиция в Кишинев подкрепи пакет от реформи, които включват спорен закон, позволяващ на всеки, който има недеклариран доход или имущество да може да го легализира като плати на държавата данък в размер на 3%.

 

Реформата, както и съществуващ закон, който дава право на всеки, който инвестира над 100 хиляди евро, да получи гражданство, притеснява западните партньори на Молдова - както ЕС и САЩ, така и Световната банка и Международния валутен фонд.

 

Според експерти законодателсвото на страната вече позволява "легитимно пране на пари" и носи риск Молдова да се превърне в рай за престъпници, които могат да си купят гражданство и да перат огромни суми, придобити незаконно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4877 |31.07.2018 След 5 часа среща Борисов обеща: 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина . 3| 4017 |31.07.2018 Борисов се среща с майки на деца с увреждания . 0| 3698 |30.07.2018 Борисов обеща центрове за хората с увреждания, утре се среща с майките . 9| 9527 |30.07.2018 Отчаяние! Баща оставя детето си с увреждания на Бойко Борисов да го гледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads