Реклама / Ads
6| 5579 |08.03.2013 НОВИНИ

Молят Пенчев да склони за премиер

.
Константин Пенчев
Държавният глава смята, че видният юрист е решителен и отговорен. Освен това отговаря на изискването да не е от средите на бизнеса и политиката. Одобряват го както партиите и предприемачите, така и протестиращите.
 

Президентът Росен Плевнелиев продължава да преговаря лично с омбудсмана Константин Пенчев за поста служебен премиер, пише "Стандарт", въз основа на източници на "Дондуков" 2. Финалните разговори с онбудсмана щели да се състоят на четири очи до неделя.
 

Все още не са отпаднали окончателно посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева и Румяна Кючукова, член на борда на директорите на Световната банка. Като резервен вариант обаче Плевнелиев сондирал и учени икономисти от БАН и университетите у нас. Вече се завъртя името на проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Доходите, заетостта и образованието ще са основни приоритети на служебния кабинет, подчерта Плевнелиев и при срещите си в Брюксел.

В коридорите на властта се говори, че с пост в служебния кабинет може да се сдобие социологът Антоний Гълъбов, който активно участва в подготовката на Обществения съвет към бъдещото правителство. Напоследък той е често на "Дондуков" 2, твърдят оттам. Уважаваме го като експерт, но кого представлява той, попитаха след консултациите при президента преди седмица протестиращите.
 

За вътрешен министър държавният глава засега се е спрял на генерала от запаса Никола Дамянов, шеф на инспектората на МВР по времето на Богомил Бонев. В момента той консултира като експерт неправителствени организации.
 

Единственото сигурно около новия кабинет е, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева няма да става служебен министър-председател, стана ясно от думите на Плевнелиев преди ден в Брюксел. Там лидерите на Европа изразиха пълната си подкрепа към държавния глава за предстоящото съставяне на служебния кабинет, независимо кой ще го оглави.
 

"Не завиждам на господин президента. Познавам много добре действащите лица в България като добрия ми приятел Сергей Станишев, Ахмед Доган, Бойко Борисов и Меглена Кунева. И наистина не му завиждам за трудната задача, пред която е поставен", заяви шефът на Европарламента Мартин Шулц по повод избора на служебен премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6191 |22.02.2013 К. Пенчев нямал предложение за служебен премиер . 52| 6102 |22.02.2013 Ив. Костов: К. Пенчев беше от НДСВ, НДСВ продаде ЕРП-тата . 16| 4719 |16.01.2013 Пенчев: Mагьосник да е, Цацаров трудно ще върне доверието в съдебната система . 23| 6718 |29.10.2012 Цветанов подписа уволнението на Калинка Пенчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads