Реклама / Ads
1| 3975 |13.07.2018 НОВИНИ

Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза?

.
Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце и кози в Бургаско и Ямболско, предприето заради открито огнище от чума по дребните преживни животни. В отговор на притесненията на производители, Неков търси алтернатива на мярката „умъртвяване по хуманен начин“. Според него тя е крайна и застрашава поминъка в тези погранични райони на ЕС.
 

Заради създалата се криза и протестите на животновъдите Момчил Неков отправи спешни въпроси към Европейската комисия /ЕК/ и Европейският орган за безопасност на храните /ЕОБХ/, като настоява за бързи и своевременни органи.

 

Ето въпросите на Момчил Неков към ЕК:

 

През юни 2018 г. бяха констатирани два случая на чума по дребните преживни животни в с. Воден, община Болярово и с. Кости, община Царево. В следствие на това бяха умърртвени 1400 дребни преживни животни с. Воден и 394 в с. Кости.

 

На 4 юли са били получени положителни резултати на чума по дребните преживни животни от лабораторията CIRAD във Франция за животни в селета Крайново, Шарково и Странджа за проби, които са били взети няколко седмици преди това.

Според специалисти в сектора, оповаващи се на научна литература, относно чумата по дребните преживни животни, се оказва, че животните могат да развиват имунитет и да преодоляват заболяването.

 

ЕК чрез решение за изпълнение 2018/954 от 4 юли дава препоръки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да предприеме мерки с цел предотвратяване на болестта по дребните преживни животни в ЕС. БАБХ е излязла със заповед всички дребни преживни животни в посочените селища да бъдат ефтанизирани по хуманен начин.

 

1. Не намира ли Комисията мярката „умъртвяване по хуманен начин“ за крайна и застрашаваща единствения поминък в тези погранимни райони на ЕС?

 

2. Какви алтернативи на тази мярка предлага ЕК?

 

3. Би ли наложила ЕК сакнкции на България в случай, че дребните преживни животни във въпросните селища бъдат изолирани в затворени животновъдни обекти без контакт със среда, която предразполага разпространението на чумата по дребните преживни животни?

 

Въпрос към Сьорен Нилсен, председател на Панела по въпросите на хуманното отношение и здраве на животните към ЕОБХ:

 

1. Може ли да ме информирате какви други мерки, освен убийствата на животни, бихте препоръчали на овцевъдите в тези региони?

 

 

2. Дали споделяте мнението, че животните могат да бъдат изолирани в специално определена ферма и наблюдавани отблизо, вместо да бъдат ефтанизирани хиляди здрави животни от няколко стада?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3442 |11.07.2018 Евродепутат Момчил Неков: Как гражданите да разбират Европейския съюз и неговите политики, след като този Съюз не им говори на техния роден език . 0| 3813 |11.07.2018 Момчил Неков подкрепя опростяване на правилата за използване на географските означения . 0| 3661 |10.07.2018 Момчил Неков: ЕК предлага новата ОСП да е по-екологична, но не предлага финансова подкрепа за опрашването . 0| 3811 |05.07.2018 Евродепутатът Момчил Неков настоява за повече средства за програмите „Еразъм +“ , „Европейският корпус за солидарност“ и „Европа за гражданите“ в бюджет 2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads