Реклама / Ads
1| 4498 |30.05.2018 НОВИНИ

Момчил Неков: Намирам предложението за намаляване бюджета на ОСП за опасно

.
Момчил Неков
Общата селскостопанска политика /ОСП/ е най-старата общо-европейска политика. Имайки предвид турбулентните времена, през които преминава европейското селско стопанство, и несигурността пред европейските и в частност българските земеделски производители, намирам предложението за намаляване на бюджета за ОСП за опасно.
 

Това заяви евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократитев ЕП Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на обсъждането на Доклада относно бъдещето на прехраната и селското стопанство.

„Смятам, че българското правителство трябва да настоява за запазване на бюджета за България поне в този програмен период и го призовавам най-накрая да направи това, по примера на други държави-членки“, заяви Неков.

 

Според него е време да се промени моделът на българското земеделие. „Разпределението на субсидии не е справедливо - не е логично зърнопроизводството и зеленчукопроизводството да се субсидират диспропорционално, както е в момента“, подчерта евродепутатът.

 

„Секторът Земеделие не е достатъчно привлекателен за младите, няма целенасочена политика към планинските райони, проблемът с концентрация на земя също стои. На фона на всичко това, намаленият бюджет в следващия програмен период не е решение и е безотговорно да се примиряваме с това“, допълни Момчил Неков.

 

Той заяви, че ще продължи да се бори и да настояваза видимост и приоритетност на тези секторни политики, като подчерта, че очаква от Съвета на министирте и от българския представител да защитят земеделските производители.

 

Днес Европейският парламент прие Доклада относно бъдещето на прехраната и селското стопанство.В него се казва, че ЕП настоява за опростяване и модернизиране на ОСП в икономическа полза на земеделските стопани с цел отговаряне на очакванията на гражданите. Евродепутатите подчертават, че първостепенните приоритети на реформата трябва да бъдат принципите, залегнали в Римския договор, целостта на единния пазар и истинската обща политика, както и подобаващо финансирана от ЕС. Те подкрепят устойчивото развитие на селското стопанство,  гарантирането на безопасни, висококачествени и разнообразни храни, заетост и развитие в селските райони.

 

 

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 

https://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4788 |24.05.2018 Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел . 1| 4316 |16.05.2018 Становището на Момчил Неков срещу двойното качество на продуктите на единния пазар прието с голямо мнозинство в ЕП . 0| 4629 |11.05.2018 Момчил Неков инициира изготвянето национална стратегия за развитие на секторите овцевъдство и козевъдство . 0| 6728 |23.03.2018 Каракачанов коментира пътя към ада и кючеците в Момчилград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads