Реклама / Ads
1| 3916 |04.09.2018 НОВИНИ

Момчил Неков: Необходими са повече средства за дигитални умения по новата програма на ЕС „Дигитална Европа“

.
„Новата програма на ЕС „Дигитална Европа“ може да има добавена стойност върху сектора на културните и творческите индустрии. Особено що се отнася до дигитализиране на европейското културно наследство. Това от своя страна би допринесло за увеличаване на достъпността до култура и културно наследство“.
 

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков, който е докладчик в сянка по становището по предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на програмата „Цифрова Европа“ за периода 2021 – 2027 г. по време на заседание на Комисията по култура и образование към ЕП.

 

„Що се отнася до бюджета на програмата, смятам че той е достатъчно амбициозен  в съответствие със заложените цели на програмата, но е необходим повече баланс при разпределението на средствата по отделните пера. На мнение съм обаче, че бюджетът за дигитални  умения трябва да представлява поне 12% от целия бюджет, защото предложените от Комисията 7,6 % за напреднали дигитални умения са крайно недостатъчни.“, коментира Неков.

 

Според него не бива отново да се допуска грешката, при която се инвестират огромни средства за дигитализация, докато в същото време хората не притежават необходимите умения, за да си служат с напредналите технологии. „Около 70 милиона европейски граждани не притежават базови дигитални умения, какво да говорим за напреднали такива“, посочи Момчил Неков.

 

„Програма „Дигитална Европа“ трябва да бъде в унисон със специфичните нужди на отделните държави членки и на техните научни специалисти, като се вземат под внимание и нуждите на частния сектор“, допълни още Неков.

 

„Тряба да се обърне специално внимание и на така наречените Хъбове за дигитални иновации, които ще играят ключова роля при изпълнението на програмата. Смятам, че освен да се съблюдава географския баланс при разпределението на  Хъбовете, с преференция трябва да се ползват по-бедните и слабо заселени райони в ЕС. В България има доста бедни райони и изграждането на дигитални хъбове там е възможност за създаване на работни места и заетост.“, каза в заключение евродепутат Неков.

 

Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Europe) е нова програма и е включена в следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г., като разполага с бюджет от 9,2 милиарда евро. Основната цел на програмата е да се направи така, че цифровата трансформация в Европа да бъде от полза за гражданите и предприятията. Тя ще даде възможност да се инвестира повече в цифровата икономика и цифровото общество.

Програмата поставя акцент върху пет специфични цели: 1) Високопроизводителни изчислителни технологии - Суперкомпютри, 2) Изкуствен интелект, 3) Киберсигурност и доверие, 4) Задълбочени цифрови умения и 5) Гарантиране на широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото.

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3753 |31.08.2018 Момчил Неков настоява за увеличаване с 50 % на бюджета за Космическата програма на ЕС . 0| 4099 |30.08.2018 Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. във връзка с болестите по животните това лято . 1| 3913 |29.08.2018 Момчил Неков с питане към ЕК относно ушните марки на овцете и козите . 1| 4128 |17.07.2018 Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads