Реклама / Ads
0| 3812 |11.07.2018 НОВИНИ

Момчил Неков подкрепя опростяване на правилата за използване на географските означения

.
„Подкрепям в голяма част направените предложения за опростяване на правилата за използване на географските означения“.
 

Това заяви евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков по време на обсъждане в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП на предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, (ЕС) № 1151/2012 относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

 

„Европейските географски означения са символ за качество и биват разпознати на все повече места. От вече над 3 години работя активно по популяризиране на схемите на географските означения в България и в Европа“, заяви Неков.

 

„Една от най-големите трудности безспорно е събирането на доказателства, че продуктът произхожда от определен географски регион. Приветствам предложението на Европейската комисия /ЕК/ това изискване да отпадне, защото вместо да помага на производителите да имат по-бързо видимост, те биват задължавани в търсене на подобен вид доказателства, а това ги ангажира с допълнителни ресурси - финансови и времеви. А основното им призвание е да запазят и създават поминък в селските региони. Това ще бъде голямо облекчение за производителите, а с това ще се дава по-бързо видимост на уникалните продукти“, коментира Момчил Неков.

 

Той допълни, че географските означения дават защита. „Никой няма право да имитира продукта, като в същото време потребителят е сигурен, че получава гарантирано качество“, каза Неков.

 

През 2015 г. евродепутат Неков стартира кампания „Да защитим българския вкус“, като част от нея е работата по идентифициране на потенциални български продукти за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

 

Неков активно работи с българските институции за защита на български продукти. За съжаление България има само два защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук, за разлика от Гърция, които имат над 100 и Италия, които имат около 300.

 

Потенциални български кандидати са Смилянският фасул, Брежанският кестен, Еленският бут, Силистренските кайсии, Странджанският чай и други. Месото от Източнобалканска свиня вече започна процедура по защита, както и Лютеницата от Първомай. До няколко месеца се очаква и решение от Еврокомисията относно Странджанския манов мед.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3661 |10.07.2018 Момчил Неков: ЕК предлага новата ОСП да е по-екологична, но не предлага финансова подкрепа за опрашването . 0| 3811 |05.07.2018 Евродепутатът Момчил Неков настоява за повече средства за програмите „Еразъм +“ , „Европейският корпус за солидарност“ и „Европа за гражданите“ в бюджет 2019 . 2| 3692 |02.07.2018 Немците продължават да подкрепят Меркел за миграцията . 0| 3662 |02.07.2018 Евродепутат Момчил Неков, НОКА, представители от бранша и МЗХГ поставиха основата на изготвянето на Национална стратегия за овцевъдството и козевъдството за периода 2018-2027 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads