Реклама / Ads
2| 4045 |22.01.2019 НОВИНИ

Момчил Неков: Постигнахме забрана за двойния стандарт в законодателен акт и минимална глоба 10 милиона евро

.
22.1.2019, Брюксел - “С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Услията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното.
 

Минимум 10 милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка”. Това коментира Момчил Неков - българският докладчик по темата Двоен стандарт в ЕП и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата. 

“Най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялни и наказуеми практики. Това срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но предложението беше прието в крайна сметка” допълни Неков. 

 

“ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в ЕП обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми в по-висока. Това означава например, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски  продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 милиона евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации” коментира още българският евродепутат. 

 

„Днешното гласуване е отличен резултат за България” допълни Неков. Вече две години работя по въпроса, проведох срещи с различни представители на бизнеса както в България, така и в ЕС. Позицията, която защитих в ЕП, беше приета с мнозинство. 

След настояване от страна на ЕП, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. Феноменът се характеризира с различни продукти и съставки за потребителите от Източна и Западна Европа. 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4962 |18.01.2019 Момчил Неков: 3000 % ръст на вноса на ориз от Мианмар в ЕС за 5 години, България трябва да предоставя обвързана подкрепа . 0| 4083 |17.01.2019 Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС . 0| 3836 |15.01.2019 Момчил Неков организира дискусия на тема: „Африканска чума по свинете - превенция и тенденции в ЕС“ . 1| 4603 |03.01.2019 Момчилова: Мизерия и цигания! Разпадът е до степен фини прахови частици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads