Реклама / Ads
0| 3839 |06.09.2018 НОВИНИ

Момчил Неков призова млекопроизводители и преработватели да се обединят, за да се защитят в ЕС българското кисело мляко и бяло саламурено сирене

.
Трябва да сме горди българи с историята си, с традициите, които имаме в културното наследство и земеделието. Трябва да върнем българското и затова основната ми кауза, като евродепутат и по която работя е защита на български традиционни продукти – „българско кисело мляко“, „бяло саламурено сирене“, „кашкавал Балкан“ и др.
 

Така българските продукти ще станат конкурентни на единния пазар и ще се знае, че производителите, които използват тази защитена марка произвеждат и продават качествени продукти по традиционни рецепти, а не такива с палмово масло.

 

Това заяви евродепутат Момчил Неков, който беше специален гост на откриването на третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит.

 

Инициативата за защита на традиционни български продукти е в процес. Трябва всички по веригата да се обединим - производители, преработватели, институциите, за да ги защитим пред ЕС“, каза пред журналисти Неков.

 

„Вече е време да озреем и да се обединим, особено в глобализиращия се свят и в контекста на днешния празник – 6 септември. Доказателство е, че винаги когато сме били обединени ние сме успявали, за това трябва да имаме обща цел и кауза, и призовавам производители и преработватели да се сдружат и се надявам, че ще успеем да защитим традиционните си продукти“, заяви Момчил Неков.

 

По време на събора Момчил Неков разговаря с млекопроизводители и фермери и им разясни необходимостта да защитят географски указания и защитени наименования за произход, с цел повишаване на тяхната привлекателност, възможност за реализация на пазари и по-добри доходи. Той ги информира и за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, тъй като това също е опция за осигуряване на по-добра видимост на продуктите им и осигуряване на пазари.

 

Момчил Неков се включи и в инициираната подписка на събора в подкрепа на пълната забрана за влагане на растителна мазнина в млякото и млечните продукти в България.

 

# # #

 

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

 

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 

https://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4033 |05.09.2018 Момчил Неков ще вземе участие в трети национален събор „Млечният път на България през вековете“ . 1| 3894 |04.09.2018 Момчил Неков: Необходими са повече средства за дигитални умения по новата програма на ЕС „Дигитална Европа“ . 1| 3730 |31.08.2018 Момчил Неков настоява за увеличаване с 50 % на бюджета за Космическата програма на ЕС . 0| 4087 |30.08.2018 Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. във връзка с болестите по животните това лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads