Реклама / Ads
0| 4077 |17.01.2019 НОВИНИ

Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС

.
Евродепутатът призова за по-строг контрол и борба срещу нелегалния внос на забранени препарати, които носят риск за околната среда и за гражданитe.
 

Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита. За това призовава докладът относно разрешаването за пестициди в ЕС, който беше приет с голямо мнозинство на пленарното заседание в Страсбург вчера. През 2018 ЕП създаде специална комисия по въпроса след назрелия скандал с американската фирма Монсанто. Един от продуктите на компанията е веществото глифозат, което е широко използвано в земеделието и градинарството. Момчил Неков, българският представител в тази специална комисия. коментира, че не трябва и в Европа да има случаи подобни на този на заболелия от рак заради пестициди градинар Дуейн Джонсън, за да разберем, че трябват нова процедура и мерки. Бюджетът на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който координира процедурата по одобрение на пестициди, също е недостатъчен и трябва да бъде увеличен, коментира Неков.

 

Нехимичните методи трябва да имат по-голямо приложение в селското стопанство. Активните вещества в препаратите за растителна защита носят рискове за околната среда и конкретно за опрашители като пчелите, допълни българският евродепутат.

 

Приетият доклад на ЕП приканва държавите членки за по-ефективен контрол по външните граници на ЕС. В Съюза годишно влизат милиони тонове препарати, забранени от ЕС. За последните две години в ЕС са заловени близо 500 тона нелегални или фалшиви пестициди в ЕС.

 

„Нерегламентираните препарати носят риск за здравето на европейските граждани, затова е необходимо много високо ниво на контрол. Трябва да се обърне и много сериозно внимание на борбата с нелегалния внос, не само на пестициди, но и на всякакви други препарати, внесени от трети страни. Освен прекия аспект за вредата върху здравето, тези препарати създават икономически риск за много сектори. Нелегалните пестициди могат да попаднат в краен продукт, заради което да се наложи забрана за износ от територията на община, област или цялата страна. Нелегалният внос е особено остър проблем за страни като България, които са външна граница на Съюза.“ коментира още Момчил Неков.

 

Докладът беше приет с голямо мнозинство - 526 „за“, 66 „против“ и 72 „въздържал се“


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3831 |15.01.2019 Момчил Неков организира дискусия на тема: „Африканска чума по свинете - превенция и тенденции в ЕС“ . 0| 4111 |14.01.2019 Петър Курумбашев: Трябва да направим коалиция от единомишленици за Пакета „Мобилност” . 16| 5813 |08.01.2019 Бойко Ноев: За мен F-16 е най-добрият изтребител, но трябва комплексен избор . 3| 4223 |05.01.2019 Стив Ханке: Не трябва да се отказвате от валутния борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads