Реклама / Ads
0| 4174 |12.12.2019 НОВИНИ

МОН: Има административни нарушения в НХА, информирана е АДФИ

.
Преподаватели, служители и студенти в Националната художествена академия (НХА) проведоха мълчалив протест срещу ”информационното затъмнение и неправилното разходване на средствата” в Академията. Втори месец работещите там не са получавали заплати, бавят се стипендиите на студентите, не стигат парите за издръжка, консумативи и за хонорари на моделите.
 

В основата на проблемите в НХА стоят парите и по-точно техният недостиг, който се усеща все по-сериозно в края на годината. Освен това липсва диалог и прозрачност в действията на ръководството, твърдят преподаватели.

 

Според студентите условията в Академията не отговарят на техните очаквания.

Въпросите са поставяни многократно пред ръководството на Академията, но диалог няма, няма и промени, твърди синдикалният лидер доц. Цветан Стоянов.

 

В момента Инспекцията по труда извършва проверка във връзка със забавените заплати. От синдиката подозират ръководството във финансови злоупотреби и питат с какви пари се плаща за изграждането и функционирането на филиала на Академията в Бургас.

Дефицитът ни не е 800 000 лева, както се твърди, а много по-малко, твърди проф. Драчев. Той обаче признава, че има недостиг на средства и се надява на подкрепа от просветното министерство.


„Министерството беше уведомено едва вчера с писмо на синдикалната организация на МОН. Сега е късно да се помогне на Академията. Според Закона за висшето образование е дадена автономия на висшите училища. Ректорът е разпоредител с бюджета на висшето училище и би следвало да направи така, че бюджетът да бъде разходван по възможно най-публичния и най-целесъобразния начин“, обясни Соня Кръстанова, директор на дирекция „Финанси“ в МОН

 

„В НХА е правен одит от 2017 до юни 2019 година. Има открити нарушения, за които е информирана Агенцията за държавна финансова инспекция. Нарушенията са предимно административни – начислявани процент прослужено време не върху основната заплата, а върху допълнителните възнаграждения; нецелесъобразно разходвани средства за стипендии, които са използвани за изплащане на граждански договори и за външни услуги“, уточни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3905 |02.12.2019 Административният съд ще заседава за касиране на местните избори в София . 3| 5007 |14.11.2019 БОЕЦ сигнализира ЕК и Кьовеши за нарушения при избора на главен прокурор . 4| 4112 |12.11.2019 Александър Андреев: Думата за касиране на изборите ще има Административният съд . 12| 4877 |01.11.2019 Съдия Йонко Грозев: Данъкоплатецът плаща нарушения на държавни институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads