Реклама / Ads
11| 8500 |13.03.2008 НОВИНИ

"Монитор" осъмна без главен редактор, 4 жени поеха издаването му

.
Главният редактор на в. "Монитор" Петър Бойчев напусна поста. Редакционното каре осъмна без неговото име. Появили са се обаче трима отговорни редактори: Ива Николова, Зоя Димитрова и Петя Бахарова.
 
Управител си е Ирен Кръстева, която е и съсобственик със сина си Делян Пеевски. В карето се появиха две нови имена - тези на журналиста Явор Дачков и проф. Михаил Константинов, дългогодишен шеф на ЦИК. Двамата са обявени като наблюдатели. По телефона Дачков потвърди, че са водени с него разговори и той е дал принципното си съгласие.

"Разделихме се, защото моите представи за журналистика и правене на вестник и тези на собствениците се разминаха сериозно. Права е Кръстева, която в разговора с мен заяви, че не съм оправдал доверието. Не го оправдах." Това сподели пред Frognews.bg Петьо Бойчев. Той не уточни какво точно се е очаквало от него, което той не е могъл да даде. Очевидно раздялата е станала по взаимно съгласие, без скандали и взаимни упреци.

Бойчев оглави вестника преди няколко месеца, след като бившата шефка на Тотото Ирен Кръстева и синът й Делян Пеевски неочаквано за мнозина проявиха силен интерес към медийния бизнес и платиха няколко милиона на Петьо Блъсков за пресгрупата му, в която влизаха всекидневниците "Монитор" и "Телеграф", както и седмичника "Политика". В публичното пространство се заговори, че Кръстева и Пеевски са подставени лица на ДПС и всъщност движението е новият притежател на Блъсковите медии. Имаше слухове и за напрежение около цената и изплащането на сумата - спрягана бе цифрата от 10 млн. лв. Всичко това обаче остана в сферата на догадките. Встъпването във владение на новите собственици не мина без сътресения. Журналисти от "Телеграф" се разбунтуваха срещу новата редакционна политика и напуснаха изданието. Повод бе отношението на собствениците към кореспондента в Бургас Асен Йорданов, който бе пребит заради журналистически разкрития на далавери. Тогава Кръстева и Пеевски не само не защитиха своя служител, но отправиха остри нападки срещу него.

Напусна и главната редакторка на "Политика" Радостина Константинова. Мястото й зае Нейка Кръстева. По-късно се появи публикация във в. "Уикенд", че Константинова ще замести Венелина Гочева на поста главен редактор на в. "24 часа". Слухът живя кратко, тъй като прокуристът на Пресгрупа "168 часа" Лъчезар Павлов го опроверга още в следващия брой.

През последните седмици в медийните среди усилено върви слухът, че Ирен Кръстева води преговори за закупването и на в. "Новинар" от Антоан Николов. Бившият шеф на Столичния общински съвет обаче искал висока цена. Посредник в сделката бил депутатът от "Гергьовден" Любен Дилов-син.

Синът на Кръстева Делян също бе герой на няколко скандала през изминалата година. През лятото на 2007 г. той бе уволнен като зам.-министър на Емел Етем заради обвинения в корупция лично от премиера Сергей Станишев. Това стана по време на атаката срещу министър Румен Овчаров. Овчаров подаде оставка, която бе приета. Прокуратурата се зае да изяснява нападките по време на скандала и накрая излезе със становище, че обвиненията не отговарят на истината. Овчаров обаче така и не бе възстановен на поста. Лично премиерът Станишев обаче подписа заповед, с която Пеевски бе върнат на поста зам.-министър. Говори се, че това станало със специалното нареждане на Ахмед Доган. Твърдението обаче си остана обществена клюка, защото никой от управляващите не призна такова нещо. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4697 |13.03.2008 Корупцията в САПАРД е не "братовчедска", а "консултантска" . 4| 6821 |13.03.2008 Мръсни селски тайни има в много Домове за деца . 0| 4865 |12.03.2008 Страната ни е правова, ама не съвсем, според Държавния департамент . 1| 4793 |12.03.2008 16 мерки за прозрачно усвояване на европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads