Реклама / Ads
8| 4720 |21.03.2011 НОВИНИ

Мораториум на горивата иска кабинетът

.
В сряда се очаква да бъде подписан едномесечен мораториум върху цените на горивата между държавата и "Лукойл". Това ще стане на среща ръководството на рафинерията. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за TV7.
 

Няма как, обаче, когато над нефтените находища летят изтребители, цените на горивата да падат, коментира той.

В отговор на въпрос дали се толерира бизнесът на Валентин Златев, Борисов отвърна: "Най-лесно е да кажеш, че някой ти бил приятел или не. И какво като ти е приятел. На кой сме дали нещо или сме толерирали в момента. Да е мислил Костов като го е продавал /"Нефтохим" - бел. ред./.

От думите на Борисов стана ясно, че е направил забележка на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за изказванията му за "Лукойл Нефтохим", защото те били прибързани и не били съгласувани с другите министри и по-специално с ресорния вицепремиер Симеон Дянков. Според премиера един министър не може да се изказва като опозиция или като недоволен за компания, в която държавата има златна акция.

"Той не може да се изказва като опозиция, инструментариумът е в него!", категоричен бе министър-председателят.

"Нефтохим" - Бургас е продадена отдавна, още по времето на Костов, и много правителства след неговото са работили с тази компания, която години наред е на българския пазар, коментира Борисов. По думите му извършената приватизация е довела българските правителства до състояние на зависимост от определени фирми.

Борисов се аргументира с пример - Ако рафинерията излезе в 4-месечен планов ремонт, в бюджета ще влязат 2 милиарда по-малко. Причината за това - "Лукойл" формира голяма част от бюджета на държавата и всякакви сътресения ще разтресат и хазната.

Токът от "Белене" ще е по-евтин и от тока, идващ от ТЕЦ-овете, ветрогенераторите и слънчевите батерии, коментира още Борисов.

Цената на мегават от "Белене" ще е около 120 лв. В момента цената на мегават ток от ТЕЦ-овете в "Марица Изток" е 130 -140 , от вятъра - 300 лв., а от слънцето - много отгоре. Когато се миксира всичко това, се вижда колко ще плати българинът, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5855 |18.03.2011 Кабинетът подхваща закона за НСО и НРС . 13| 13206 |17.03.2011 Има ли картел за цените на горивата – става ясно до седмица . 21| 5314 |15.03.2011 Дянков: Акцизът на горивата е минималният за ЕС . 10| 4938 |15.03.2011 Стягат втори протест срещу цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads