Реклама / Ads
3| 5179 |28.06.2018 НОВИНИ

Мораториумът на Марешки втрещи генерали и Комисията по отбрана

.
Вносителят на проекторешението за мораториум върху модернизацията на Българската армия Веселин Марешки демонстративно напусна заседанието на ресорната комисия. 17 депутати от Комисията по отбрана отхвърлиха така предложения мораториум върху проектите за модернизация на българската армия.
 

Проектите предвиждат 1,464 млн. лв. за придобиване 150 броя бойна техника и 1,8 млрд. лв. за придобиване на нови самолети.

 

"Разходването на държавни пари предполага обосноваването на неотложността на тези разходи и приоритизирането им спрямо други държавни сектори, които страдат от дефицит на средства. В мирни времена насочването на държавната инвестиционна стратегия към въоръжаването с бойна техника поставя гражданите за пореден път пред въпроса за какво се разходват данъците им", посочи пред депутатите вносителят Марешки.

 

По думите му мораториумът цели отлагането на проектите за модернизация. Той изтъкна, че в момент на криза, каквато вече е настъпила в здравеопазването, дълг на държавата е да не извършва необмислени и необосновани разходи.
"Вместо за скъпи оръжия, които една бедна държава като нашата не може да си позволи - тези средства да са за повишаване на жизнения стандарт на гражданите", констатира Марешки. Той попита: "Защо първо не помислим за военнослужещите преди да помислим за нова техника - да не казвам играчките?"

 

По време на дебатите Борис Вангелов от ПГ "Обединени патриоти" заяви, че за пръв път заместник-председател на Народно събрание предлага да се спре модернизацията не някоя друга армия, а на Българската армия. По думите му Българската армия е най-нефинансираният сектор от държавното управление.

На тези думи лидерът на "Воля" реагира остро като се обърна към депутатите с думите: "Народни представители сме си тук, независимо че някои неясно как са попаднали в парламента."

 

Марешки настоя да не спекулират с изказването му и определи като гнусен намек твърдението, че никога досега заместник-председател на парламента, лидер на парламентарно представена политическа сила, не е правила предложение за спиране модернизацията не на коя да е, а на Българската армия.

 

"Накрая се намери продажника, който да трябва - аз да му се противопоставя", възмути се Марешки. "Недейте вие да бъдете тези, които да носите отговорността и на вашата съвест да тежи този грабеж", настоя Марешки пред колегите си народни представители, след което напусна заседанието на комисията, без да чуе останалите парламентарни групи.

 

Те също изразиха категоричното си несъгласие с предложения мораториум.

Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната заяви, че проектът не следва да бъде подкрепен. "Ние не модернизираме някакви поддържащи способности. За първи път в нашата политика, ние се връщаме към бойните способности - ударната мощ на нашите въоръжени сили", заяви заместник-министър Запрянов.
"Г-н Марешки, апелът ми е към вас да го разберете, за пръв път в нашата политика ние се обръщаме към бойните способности на нашите въоръжени сили", заяви ресорният заместник-министър. Не можем да отлагаме тази модернизация, допълни още Запрянов.

 

Председателят на комисията ген. Константин Попов заяви, че ГЕРБ категорично стои зад модернизацията на армията. Не работим от вчера от днес или от утре. Това е един от приоритетите. Попов заяви, че предложеният мораториум е в противовес на цялостната ни политика за градеж на Българската армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3972 |28.06.2018 Марешки, освен че пълни дупки, купувал пуйки и кокошки на хората по време на вот . 2| 3760 |26.06.2018 Марешки пълни дупки по време на вота - били заплаха за сигурността . 0| 5142 |13.06.2018 Марешки: Каракачанов намери 6 млрд. за корупционна сделка, но няма пари за здравето на пилотите . 2| 4811 |13.06.2018 Марешки: Назначаваме сульо и пульо за военен министър и гинат хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads