Реклама / Ads
3| 4760 |13.02.2015 НОВИНИ

Моряк от кокаиновия кораб: Испанската полиция окраде вещите ми

.
Източник: varna.utre
Екипажът на кораба "Св. Николай", които бе арестуван в Испания през лятото на 2012-та година с три тона кокаин на борда подозира, че цялата операция е била постановка, съобщава varna.utre.bg. Въпреки, че не го твърдят в прав текст българските моряци, които бяха задържани и прекараха над две години в затвор край Мадрид мислят, че са натопени.
 

На 13 август корабът е бил взет на абордаж от испанските власти в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. Екипажът веднага е събран и затворен "по очи" в салета, като по време на задържането никой от представителите на властите не е обяснил за какво е ареста. Едва два дни по-късно, вече на кея е била показана пратката от 3 тона кокаин. Това разказа фитерът на кораба Васил Киров, който от десетина дни вече си е в България. Той е бил пуснат под гаранция в края на 2014 година срещу 1500 евро.

 

В документите по следствието е описано, че наркотикът е намерен в предната част на кораба, но не е уточнено в кое помещение.

 

На никой от екипажа все още няма повдигнати обвинения, а следствието е възможно да бъде удължено с още две години, разказа още Киров.

 

По време на претърсването на кораба и моряците испанската полиция се е държала безобразно. Властите дори си позволили да окрадат вещите на българските моряци. "Докато вещо лице описваше, един полицай си хареса фотоапарата ми и си го прибра. Взе и чисто ниви слънчеви очила "Рейбан" от вещите ми", разказа морякът. По думите му голяма част от иззетите вещи не са описани в протокол и след края на следствието екипажът няма да може да си ги върне.

 

Петима български моряци, заедно с капитана на кораба все още са в затвора. С кап. Иван Станчев има връзка само по телефона и тя се случва много рядко. За него няма определена гаранция, разказа пък сестрата на съпругата на капитана Ивелина Атанасова. Останалите от екипажа са пуснати под гаранция.

 

Когато корабът е бил арестуван, той е бил без товар, припомни още Васил Киров. Преди да тръгне за Испания е бил на рейд в Гана. Морякът е категоричен, че всички моряци на борда са невинни. "Кой казва, че наркотикът е намерен на борда? На кораба всичко се знае. Ако един се скара с жена си по телефона след 20 минути целия екипаж знае. Няма как никой да не е разбрал, ако на кораба е бил натоварен с 3 тона кокаин", разсъждава Киров. "А и кой би натоварил наркотици за 90 милиона евро на този счупен кораб", попита риторично фитерът.

 

Самият той е преживял много за 27 месеца в испанския затвор. "Здравето ми разбито", посочи той и допълни, че зад решетките е загубил и част от слуха си. "Но все пак, те не наказаха толкова нас, колкото близките ни. За времето откакто започна всико това, баща ми получи 6 инсулта и почина", разказа Киров.

 

Той не скри и разочарованието си, че българската държава не е направила необходимото по случая. Нямало е съдействие от посолството и никой не си е мръднал да помогне на арестуваните ни моряци."Надявам се най-после държавата обърне внимание и истината за кораба "Св. Николай" да излезе наяве", завърши Киров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5278 |29.10.2014 Военен моряк ще е министър на отбраната ? . 21| 5077 |15.04.2014 Цветанов: БСП лъже за кокаиновия скандал . 2| 5032 |20.09.2013 Моряците от кокаиновия кораб бачкат на черно . 12| 5434 |18.08.2012 И 3-мата, задържани у нас за кокаиновия трафик, са на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads