Реклама / Ads
46| 8508 |11.02.2012 НОВИНИ

Р.Морнингстар: Шистовият газ е вреден за околната среда

.
Ричард Морнингстар Източник: Булфото
В резултат на добива на шистов газ, цените на горивото в Съединените щати са 20% от цените на газа в България. Но имаме проблеми с околната среда. Това каза в ексклузивно интервю за БНР специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар.
 

"Бонусите, ако стигнем до там, са огромни. У нас именно заради добива на шистов газ цените на горивото са около 20% от тези на газа в България. Не мога да кажа, че добивът на шистов газ ще доведе до същия резултат в България, но ако могат да се овладеят рисковете за околната среда, този въпрос трябва да се разгледа. България, както и всяка друга страна, трябва да знае с какво разполага и да вземе решение дали да добива газ или не", заяви той.

 

Пратеникът на Хилари Клинтън обаче призна, че методологията за добив на шистов газ е създала проблеми с околната среда. "Да, имаше проблеми с околната среда и тези проблеми бяха взети под изключително сериозно внимание в САЩ. Нашият отдел по енергетика направи обстоен преглед на ситуацията, имаме и окончателен доклад на агенцията ни за закрила на околната среда, който ще бъде публикуван следващата година. Вярваме, че технологията е напреднала достатъчно, така че рисковете за околната среда да бъдат овладени. Това е въпрос на управление на технологиите, така че да сведем рисковете до приемливо ниво", каза американският пратеник.

 

На въпрос как ще коментира изказването на френски експерт пред БНР, че има само един метод за добив на шистов газ и че той е много опасен, посланик Морнингстар отговори: "Това е мнение на един човек. Има много други експерти, които ще ви кажат, че трябва да видите специфичната ситуация, специфичната област, която ще бъде пробивана, трябва да видите какво ще бъде направено от техническа гледна точка, колко пласта цимент има например. Въпросът е сложен. Наистина е важно всяка страна, не само България, а и САЩ или която и да било европейска страна да направи рационално и научно изследване и тогава да вземе решението, което да не бъде плод на емоции".

 

Морнингстар изказа мнение и по проекта "Набуко". "Набуко" е нещо добро от стратегическа и политическа гледна точка, но той трябва да е надежден и от търговска. Става все по-очевидно, че такъв капацитет няма да е наличен за "Набуко", коментира пратеникът на Хилари Клинтън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4934 |07.02.2011 Фанатизмът по отношение на СРС-тата е вреден . 6| 4852 |12.05.2010 Съдебни експерти: Чората е имал увредено сърце . 2| 6467 |30.06.2008 Наши евродепутатки инспектират фламандски домове за увредени деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads