Реклама / Ads
13| 7241 |16.08.2012 НОВИНИ

Морски вълци: Нашите служби сигнализирали за кораба с дрога

.
23-ма българи са арестувани при залавянето на 2,7 тона кокаин в Испания. 21 от тях са членове на екипажа на кораба "Свети Николай", взет на абордаж в понеделник от испанската полиция в Атлантическия океан, съобщава МВР на иберийската страна.
 

Още двама са арестувани в България, пише "24 часа", позовавайки се на отлично информирани източници. В Испания са задържани четирима местни жители и шестима колумбийци. Българският плавателен съд бе докаран вчера и закотвен в Кадис. Според източниците на "24 часа" заловената вчера група от общо 33-ма души има връзка с арестуваните в операцията "Кокаинови крале". При нея шестима българи бяха екстрадирани в Италия, където се води разследване за наркотрафик.

Българските служби са уведомили испанските си колеги за пратката на "Свети Николай", казали още източниците. Операцията в Атлантическия океан е осъществена и с помощта на португалската полиция и на Финансовата гвардия на Италия. Заловената пратка кокаин била най-голямата за 2012 г. в Испания. Дрогата била открита на борда на плаващия под български флаг кораб "Свети Николай", чийто екипаж е бил само от нашенци.

Съдът отплавал преди няколко дни, натоварен с наркотиците на неизвестно засега пристанище в Южна Америка или на някой от карибските острови. Той пътувал за областта Галисия в Северозападна Испания. Корабът бил спрян на 13 август на 80 км от испанското пристанище Кадис от патрул на испанската морска полиция. Кокаинът бил открит в трюмовете. Испански полицаи разтоварват пакетите с кокаина от “Свети Николай”.

Макар че българите от екипажа не са били въоръжени и не са оказали никаква съпротива, операцията криела изключителен риск, разказал Игнасио Косидо, генерален директор на испанската полиция. Той отишъл в Кадис специално за нея. В местното пристанище вчера дрогата била разтоварена. Тя е била разпределена в близо 200 пакета. Там полицаите щракнали белезниците на свалените от "Свети Николай" български моряци. Българите отговаряли за товаренето и транспортирането на кокаина до Испания. Оказало се обаче, че нито един от тях няма криминално досие, съобщил за "24 часа" журналист от испанския в. "Ел Мундо". На територията на иберийската страна дрогата трябвало да бъде предадена на четирима жители на областта Галисия, добре известни на местните власти с престъпната си дейност. Те от своя страна щели да я откарат в столицата Мадрид и да я дадат на шестима колумбийци.

Южноамериканците са членове на клана "Велес". Той се оглавява от колумбийския наркобарон Хорхе Велес, който в последно време прави опити да овладее търговията с наркотици в Испания. Хората му имали намерение да пренесат дрогата и да я пласират и в други европейски държави. Именно колумбийците поръчали кокаина и наели кораба. Преди да отплава за натоварване на дрогата на американския континент, "Свети Николай" бил закотвен на неназовано пристанище в Западна Африка.

Българските власти оказали безценна помощ в операцията, съобщили за "24 часа" испански полицейски източници. Те допълнили, че е възможно в България да бъдат извършени нови арести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6287 |25.07.2012 Н. Младенов: Косата ми настръхва от случая на нашите в Швеция . 7| 5477 |19.07.2012 Главният израелски военен лекар: Българските медици спасиха нашите . 6| 5611 |07.07.2012 Владо Николов води нашите срещу поляците, броят ни за слаба ракия . 2| 6417 |05.06.2012 Нашите ученици на 4 място в Европа по тютюнопушене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads