Реклама / Ads
4| 6328 |26.11.2014 НОВИНИ

Москов яхва здравната реформа, неосигурените ще ползват само бърза помощ

.
Министърът на здравеопазването Петър Москов Източник: Булфото
От 2015 г. разликата между здравно осигурения и неосигурения ще стане видима. Хората, които не плащат вноски за здраве, ще ползват само ясно регламентиран пакет при конкретни спешни състояния.
 
Това посочи като част от реформите в сектора министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю за в. „Труд".

„Неосигурените, които са в активна възраст и не са социално слаби, трябва да знаят, че оставането им в това състояние вещае недобри неща", предупреждава Москов. От следващата година ще бъде прекратена възможността за планов прием в болниците на здравно неосигурени пациенти, добави още Москов.

Планът му за реформи в здравеопазването предвижда и даване на по-добри възможности на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при сключването на договори с болниците и с доставчиците на лекарства. По думите му, ако дадена болница изписва пациенти, без те да са излекувани добре, това ще бъде основание при определянето на условията за следващ период касата да подпише друг тип договор или изобщо да не сключи такъв.

До средата на 2015 г. се очаква да има промени в дейностите, които НЗОК покрива. „Част от медицинските грижи, които в момента се извършват по неясни причини в болниците, ще бъдат изведени в доболничната помощ", казва Петър Москов.

Той дава заявка към 2016 г. министерството да е изработило ясен пакет с предварително определен обем от дейности, които да са на разположение на доброволните здравни фондове. Така по думите му самите фондове ще имат стимул да предлагат по „максимално атрактивен начин" възможностите на доброволното здравно осигуряване. „Задачата на управляващото мнозинство е да осигури възможността българинът да се осигурява допълнително и срещу него да получава реална допълнителна услуга", коментира министърът.

Той е подписал документ за промяна в преструктурирането на лечебните заведения, където се въвеждат различни приоритети от досегашния - онкология. „Става дума за поставяне на акцент върху основните заболявания, които формират тежките социални показатели за лошо здраве, за кратък живот у нас, за висока детска смъртност в сравнение със средноевропейските страни", обяснява Москов.

Предстои и да бъде променена ролята на наблюдател, която Министерството на здравеопазването има при сключването на рамковия договор между НЗОК и Българския лекарски съюз. Уточни, че това ще стане, без да се надхвърлят законовите норми.

Москов се усъмни в изнесените в доклада на БОРКОР данни, че 43% от плащанията в сектора са нерегламентирани, което е двойно повече от средното за Европейския съюз. По думите му това са общи оценки, но ги има страховете, че средата е силно корумпирана. „Изходът е разходите да се изсветлят и да се минимизират начините за подобни нерегламентирани плащания", обясни той, като призова и пациентите да бъдат активна страна в процеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4247 |26.11.2014 Парламентът отпусна оше 100 млн. на Здравната каса . 7| 7637 |25.11.2014 Проф. Ваньо Митев пред Фрог: Москов разваля реформите на Костов . 29| 7041 |24.11.2014 Юли Москов: Протестна мрежа не знае на кой задник държат ибрика . 8| 4920 |21.11.2014 Министър Москов: Споко! Няма ебола, реагирахме адекватно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads