Реклама / Ads
5| 4461 |26.03.2015 НОВИНИ

Москов: Идиотизъм е, че болните от рак ще са в листите на чакащите

.
Петър Москов
Като пълни "идиотизми" министър Петър Москов определи политическите приказки, че с промените в Закона за здравното осигуряване болни от ракови заболявания и инфаркти ще се окажат в листите на чакащите. "Напротив, в момента болните с онкологични заболявания са в листите на чакащите. С промените това няма вече да е така", категоричен бе той.
 
Основните медицински пакети, включващи най-рисковите за България болести, ще бъдат абсолютно безплатни за пациентите, а болниците, които искат от пациентите си да доплащат, ще бъдат санкционирани. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов след първото заседание на Консултативния съвет по здраве. Той обясни готвените промени в Закона за здравното осигуряване, които включват финансиране на заболявания от Здравната каса по три медицински пакета – основен, допълнителен и с листа на чакащи.Болниците ще получават пълно заплащане от Здравната каса за лечението на пациентите по списъка с основни социално значими заболявания, свързани с най-висока смъртност. "Целта на основния пакет е да гарантира апаратурно и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания, от които страдаме като общество", подчерта министърът. Той бе категоричен, че за всички болнични заведения, които принуждават болните да доплащат за някоя медицинска процедура по време на лечението, ще има тежки санкции в закона.

Списъкът със заболявания в базовия пакет ще включва тези, които водят най-често до смъртност при населението и децата, посочи министърът.

"Това означава да изличим опасността да можем или да не можем да се лекуваме от тези масови заболявания, съобразно това дали сме бедни или богати, както е в момента. Т.е. пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравно осигурен български гражданин да получи качествено лечение за това", обясни Москов и отрече обвиненията, че болестите в списъците ще делят хората на бедни и богати. Напротив – независимо от това, всеки който плаща здравни осигуровки, вече ще има достъп до напълно безплатно качествено лечение на тези най-често срещани заболявания.

Инсултът например, като влезе в основния списък, ще подлежи на качествено лечение.

"Ето това е промяната – качествено безплатно лечение. Защото в момента лечението на инсулта не е нито изцяло безплатно, нито дотам качествено на много места", подчерта Москов. Парите за това ще идват отново от здравните ни вноски, но приоритетът за разпределянето им ще е според здравните показатели на нацията. Т.е. ниската средната продължителност на живота ни в сравнение с европейската. На тази основа се идентифицират групите най-рискови заболявания, към които ще се насочи финансовия и човешки ресурс.

За заболяванията, които не попадат в базовия пакет, пък има два начина. Единият е листа на чакащи за заболявания, които все пак подлежат отлагане и второ – възможност за доброволно здравно осигуряване. Такива листи за чакащи у нас има още 2005 г. като част от нормативната уредба на болниците, поясни Москов и посочи като пример столична болница по гастроентереология, която в момента правела записвания от пациенти за есента.

"Критериите, които тези листи за чакащи правят болниците, са част от техните задължения. Промяната в закона ще е в ясните критерии, по които болниците ще сформират тези списъци", каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4525 |18.03.2015 Москов: Държавата поема осигуряването на социално слабите . 7| 5019 |13.03.2015 Кадиев към д-р Москов: Не искам да ми рапирате като Снуп Дог . 6| 5119 |12.03.2015 П. Москов: Д-р Комитов е суров и малко сух, такъв ни трябва . 9| 4328 |17.02.2015 Москов: 227 са нападенията над Спешна помощ през 2014 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads