Реклама / Ads
14| 4530 |27.01.2016 НОВИНИ

Москов изпуска нервите си: Хиена срещу 50 лв. е готова да направи всичко

.
Петър Москов
Няма турска ваксина, ваксината е френска, каза по БТВ здравният министър Петър Москов по повод скандала с ваксината „Пентаксим”, получена от Турция. „Пентаксим” е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител. В завод в Турция се доопакова, съобщи Москов и показа оригинални документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказвали, че „Пентаксим” е произведена там.
 

Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди, допълни Москов. Не трябвало да се смесват търговските и икономически интереси със състава на „Пентаксим”.

 

Неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната, разтълкува здравният министър. После каза, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, бил парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и нямало никакво съмнение в качеството на продукта. Хиена срещу 50 лв. е готова да направи всичко, каза Москов по повод изнесения от Фрог нюз доклад на ИАЛ до прокуратурата, който сочи точно обратното на това което казва самият Москов. Преди няколко дни той нарече медиите, които разкриха истината за ваксините мръсници и долна сган.

 

Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува. Атаката е политическа, повтори тезата си Москов.

 

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – „Еувакс” – Петър Москов поясни, че тя била внесена защото има тежък бежански поток в страната.


По повод информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция, Петър Москов каза, че това не е вярно: Кой казва, че са турски? Ние не говорим за официалните факти, а за кой в кой сайт каква информация е написал. Това не било публична среда, а Ганкиното кафене, според министъра.

 

Двете фирми, които са избрани и могат да произведат електронните четци, били български: огромни софтуерни фирми – едната е „Стемо”, другата е „Контракс”. Едната правила системата на ДАНС, а другата – пръстовите отпечатъци на народните представители. В медиите изтече информация, че въпросните фирми не разработват софтуер и по всяка вероятност ще ползват турски такъв.

 

Най-важното в системата с електронните четци било, че всеки човек сам щял да може да контролира как се харчат парите за здравеопазване.

 

Капка по капка се цели нищо в тази държава да не мръдне. Е, ще мръдне, съжалявам, закани се Москов. Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана.

Най-важното, предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото. Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи, илюстрира той. Друга съществена промяна щяло да бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение, поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. Но ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата, допълни Москов и подчерта, че новата система по никакъв начин няма да удари хора с телкови решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4653 |26.01.2016 Каролев за Москов: Инат, майно льо, зор да сме непогрешими . 31| 7571 |23.01.2016 Фрог установи: Сметките на Москов излизат криви за ваксините . 43| 9174 |23.01.2016 Люба Кулезич: Хвърлете оставка, д-р Москов! . 22| 7170 |23.01.2016 Поддръжник на Москов призна, че има проблем с ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads