Реклама / Ads
0| 4702 |07.07.2016 НОВИНИ

Москов: Спешна помощ не е такси!

.
Петър Москов
НЗОК от тази година има механизъм за заплащане, ясно разписан протокол, когато сте планов пациент, заяви по НТВ министърът на здравеопазването Петър Москов. Необходимостта от операция се изработва от екип, това дава обективност. Иначе източването на касата - това е факт, съгласи се той по повод разследване на НТВ за ”пациентите -касичка” и за масовото поставяне на стентове с необходимост или без.
 
Не е работа обаче на Касата да участва в разследващи предавания по телевизията. Тя има протоколи, контроли, може да проследи алгоритъма на лечение. Тя не е там, за да "дава" едни пари, а в резултат на дълбока експертиза ги разпределя, разясни Москов.

Ефективно използване на публичните пари и системата да бъде структурирана спрямо нуждите на потребителя - това са двата аспекта на реформата, съобщи още Москов.

По въпроса за това има ли възможност през структурите на болници и Спешна помощ пациенти да бъдат карани на определи места, той каза, че спешността се финансира от държавата, от министерството, а не от НЗОК. Москов бил препотвърдил заповедта на предшественика си д-р Ненков болните да се карат до най-близкото лечебно заведение. На теория би могло да се случи друго, но на практика не би трябвало.

70 000 повиквания е изпълнила Спешна помощ от началото на годината, 20 000 са хоспитализирани, свръхнатоварване е това, констатира министърът. С мое нареждане от миналата седмица системата е различна - решението след изясняване на диагнозата е на началник-смяната. Всякакъв субективизъм на ниво екип се изчиства, увери Москов.

Спешна помощ не е такси, което си викате и поръчвате къде да ви кара. Работата на Спешна помощ е да ви закарат до най-близкото лечебно заведение, ако имате друго желание и възможност - вземете такси и идете там.

В София живее публичният елит на България. Когато екипът на Спешна помощ дойде на адрес на 20 повикване и дойде при някого от елита, той иска да бъде закаран точно в определена болница, каза още Москов. Наредил съм сега не екипите да решават, а шефовете-смяна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4865 |30.06.2016 Адв. Екимджиев: Реформата на съдебната ни система - успешна само в Китай . 8| 4357 |22.06.2016 Напрежение в Спешна помощ заради увеличението на заплатите . 1| 4080 |21.06.2016 Повече семейства с помощи от 1 юли . 9| 4998 |21.06.2016 Търговското ни аташе в Куба наби жена си, тя търси помощ в посолството в Хавана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads