Реклама / Ads
13| 4733 |30.05.2015 НОВИНИ

Москов: Връща се възможността за приватизиране на болници

.
Петър Москов
Здравната каса ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници. Информацията съобщи здравният министър д-р Петър Москов като част от реформите, които смята да направи.
 
„Националната каса ще сключва договори само с такива лечебни заведения, които ще гарантират цялостния алгоритъм на лечение - като кадрови състав, като специалисти, апаратура, логистика. Т.е. когато от наше име следващата година Касата сключи договор с една болница или с група болници, тя трябва да гарантира, че като влезете в едната от тях, тя трябва да има алгоритъма, по който ще ви бъде съставен план и график на лечението. Защото парите, които са дадени за вашето лечение, вече са изхарчени”, обясни министърът по Дарис.

„Доплащане на ръка няма да има. Начинът да влезеш в допълнителен пакет при настъпване на заболяването е да имаш договор с фонд. Кеш между лечебно заведение и болница няма да има”, категоричен беше д-р Москов.

Министърът за пореден път подчерта, че не желае да се кандидатира за кмет на столицата. По неговите думи „при всички положения в някакъв етап от живота му щял да се върне към професията си като анестезиолог”.

България и Румъния ще договарят заедно скъпоструващи лекарства. Общият по-голям пазар се очаква да свали цените на медикаментите, каза още Москов.Това ще се случи в края на годината, уточни министърът.

Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави. Москов добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от Здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Той не отрече, че ще се стремим да закупуваме генерични лекарства, въпреки, че те се създават след като изтече 10-годишният патент на оригиналите. Според министъра обаче, променяйки лекарствената политика, се тръгва срещу едни пари от порядъка на милиард лева, които в момента се харчат не по предназначение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7465 |28.05.2015 Стуци се връща на "Ламборгини" във военното министерство? . 6| 4333 |28.05.2015 Кр. Янков: Полицейщината се връща на власт . 7| 4417 |27.05.2015 Москов: Няма да финансираме структури, а лечение . 0| 4322 |26.05.2015 Мездра се връща към живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads